Oltchim intra in insolventa. Instanta a aprobat declansarea procedurii

Combinatul Oltchim Ramnicu Valcea intra in insolventa, cererea de declansare a acestei proceduri fiind aprobata, miercuri, de Tribunalul Valcea, transmite corespondentul Mediafax.

Decizia Tribunalului Valcea poate fi atacata in termen de sapte zile.

Potrivit procedurii, societatea se va reorganiza judiciar, in baza unui plan de reorganizare, in conformitate cu prevederile Legii privind procedura insolventei.

"S-a aprobat insolventa, iar maine (joi -n.r.) vine administratorul judiciar pentru a stabili ce este de facut. Deocamdata il asteptam pentru a discuta. Combinatul functioneaza, iar despre proteste nu poate fi vorba. Ne vom aseza la masa si vom discuta cu administratorul judiciar ce este de facut. Toate creantele Oltchim vor fi inghetate", a declarat, miercuri, liderul sindical de la Oltchim Corneliu Cernev.

Guvernul a decis sa ceara intrarea in insolventa a Oltchim dupa ce anul trecut a esuat in incercarea de a privatiza compania.
Consiliul de Administratie al Oltchim a aprobat, joi, depunerea la Tribunalul Valcea a cererii de deschidere a procedurii de insolventa.
Premierul Victor Ponta a declarat, luni, dupa discutiile cu FMI, ca intentia este ca pentru Oltchim, pe masura ce societatea "redevine curata", sa fie continuata procedura de privatizare, dar cu un investitor strategic.

Administratorul judiciar al Oltchim (OLT) va prezenta la jumatatea lunii aprilie un raport privind situatia companiei, cand vor fi stabilite masurile ce pot fi adoptate in acest caz, conform scrisorii de intentie convenita de Guvern cu FMI.

"Insolventa va avea ca rezultat o reducere semnificativa a activitatii companiei", se arata in document.

Licitatia pentru cumpararea pachetului majoritar de actiuni la Oltchim a fost castigata anul trecut de Dan Diaconescu, patronul OTV. Dicoanecu nu a intrat insa in posesia titlurilor pentru ca nu a platit statului suma la care s-a angajat, respectiv 45 milioane euro.

Dupa acest esec, statul nu a mai avansat un termen concret pentru privatizarea combinatului chimic.

Titlurile Oltchim au fost suspendate de la tranzactionarea la BVB la ora 14:04 si urmeaza sa fie reintroduse la transfer dupa confirmarea planului de reorganizare de catre instanta.

Cel mai recent schimb a fost perfectat la un pret de 0,307 lei, in crestere cu 2,5% fata de marti. La aceasta cotatie, capitalizarea combinatului este de 105,3 milioane lei.

In precedentele patru zile, titlurile au picat cu 48%, in asteptarea deciziei Tribunalului Valcea privind insolventa companiei.

Dupa corectia din precedentele patru sedinte, capitalizarea bursiera a companiei a coborat cu 94 milioane lei (21,7 milioane euro). Inaintea anuntului ca Oltchim va solicita insolventa, capitalizarea bursiera a companiei era de 196,8 milioane lei (45,1 milioane euro), iar la inchiderea sedintei de marti era de 102,8 milioane lei (23,4 milioane euro).


Te-ar putea interesa și:


Mai multe articole din secțiunea Piețe de capital »Setari Cookie-uri