Economia SUA scade pentru prima data in ultimii patru ani

Economia SUA a scazut in ultimele trei luni de anul trecut cu 0,1% si a avut cea mai slaba performanta dupa perioada aprilie-iunie 2009, cand se afla inca in recesiune, in urma reducerii cheltuielilor guvernamentale si a stocurilor companiilor, dar a crescut in 2012 cu 2,2%, transmite MarketWatch, preluat de Mediafax.

In trimestrul al treilea, PIB-ul american a inregistrat un avans de 3,1%.

Analistii intervievati de MarketWatch anticipau pentru trimestrul al patrulea o crestere economica de 1%.

Intre factorii care au influentat negativ economia SUA se mai afla impactul uraganului Sandy si disputele politice de la sfarsitul anului referitoare la buget si datorii.

Consumul, constructiile de locuinte si investitiile companiilor in echipamente si software au avut o contributie pozitiva la PIB, ceea ce sugereaza ca economia continua sa se dezvolte.

Cheltuielile de consum, principalul motor pentru economia americana, au crescut cu 2,2% in trimestrul al patrulea, dupa 1,6% in trimestrul al treilea si 1,5% in cel de-al doilea. Consumul reprezinta circa 70% din PIB-ul american.

Cheltuielile guvernamentale s-au redus cu 6,6% in ultimul trimestru, in special din cauza restrangerii investitiilor in sectorul apararii, dupa o crestere de 3,9% in cel de-al treilea.

Pe ansamblul anului 2012, economia SUA a inregistrat o crestere de 2,2%, potrivit datelor preliminare ale Departamentului pentru Comert, comparativ cu 1,8% in 2011 si 2,4% in 2010.

Analistii anticipau ca economia americana va avea in 2012 o crestere similara cu cea a anului anterior.


Te-ar putea interesa și:


Mai multe articole din secțiunea Piețe de capital »Setari Cookie-uri