Bursa de la Bucuresti a urmat linia burselor externe si a crescut cu 2,07%, intr-o piata in care atentia investitorilor a continuata sa fie axata doar pe actiunile lichide, iar tranzactiile cu titlurile Fondului Proprietatea au acoperit aproape 70% din lichiditate, informeaza Mediafax.
Piata a fost pe verde inca din primele minute, fiind sustinuta in principal de evolutia actiunilor care sunt in general lichide.

Totusi, volumele de tranzactionare au continuat sa fie reduse in cazul celor mai multe actiuni. Rulaje de peste 200.000 de lei au inregistrat doar actiuni emise de 13 din cele 79 de companii listate pe primele trei categorii ale BVB si la sectiunea titlurilor internationale.

"Volumele s-au concentrat in ultima perioada pe actiunile lichide, plus ca piata din Romania a performat mai bine decat cele din regiune de la inceputul anului. Actiunile cresc, dar si spread-ul este mare, astfel ca cine cumpara si ia din ask, le marcheaza mai sus. Totusi, preturile medii au fost putin mai sus decat in sedinta anterioara", a afirmat un broker.

La inchiderea pietei principale, indicele BET, al celor mai lichide zece actiuni, s-a plasat cu 1,96% peste nivelul de joi, iar indicele extins al Bursei, BET-XT, era in crestere cu 1,52%. Indicele BET-XT reflecta evolutia primelor 25 de actiuni romanesti in functie de lichiditate, inclusiv SIF-urile si Fondul Proprietatea.

Indicele extins BET-BK, care cuprinde cele mai lichide 25 de actiuni, inclusiv titlurile bancii austriece Erste (EBS), a avansat cu 1,1%.

In acelasi timp, indicele BET-FI, al actiunilor celor cinci SIF-uri si al titlurilor Fondului Proprietatea, a crescut cu doar 0,13%, iar indicele BET-NG, care relecta evolutia actiunilor companiilor din sectorul energetic, a urcat cu 1,93%.

Evolutia indicelui BET-NG a fost sustinuta in principal de cresterile inregistrate de actiunile OMV Petrom (2,14%) si Transelectrica (2,23%).

O crestere semnificativa au consemnat si actiunile BRD (BRD), care au urcat cu 4,49%, la 9,2 lei, pe al saselea rulaj din piata, de 620.000 de lei. Actiunile Bancii Transilvania (TLV) au avansat cu 1,72%, la 1,416 lei, in cadrul unor tranzactii de 1,2 milioane lei.

"Cred ca vom mai vedea unele marcari de profituri in februarie, pentru ca multe actiuni, spre exemplu SIF-urile, au fost cumparate in anticiparea dividendelor. Ramane de vazut si cum vor evolua pietele globale, care cam dau semne de oboseala in ultima perioada", a mai spus brokerul.

Incepand cu luna februarie, majoritatea companiilor ar urma sa publice convocatoarele pentru AGA de bilant si sa anunte, totodata, si ce dividende ar putea acorda. Publicarea convocatoarele urmeaza, de regula, anuntarii rezultatelor financiare, sau in unele cazuri se suprapune pe ultimele zile in care companiile prezinta situatiile financiare pentru anul trecut.

Investitorii au transferat in total actiuni de 27,8 milioane lei (6,3 milioane euro), valoare cu 47% peste rulajul de joi, de 18,9 milioane lei (4,3 milioane euro). Aproape 70% din rulaj a fost asigurat de tranzactii cu actiunile Fondului Proprietatea in valoare cumulata de 19,3 milioane lei, din care doua deal-uri cu 0,15% din titluri in suma de 13 milioane lei.

Deal-urile au fost realizate la pretul de 0,599 lei/actiune, similar ultimei cotatii de joi, iar pe piata principala pretul a crescut nesemnificativ, cu 0,08%, la 0,5995 lei.

Actiunile Fondului Proprietatea au crescut in acest an cu 9%, sustinute pe de o parte de clarificarea situatiei privind dividendele pe care Fondul urmeaza sa le distribuie, dar si de reintrarea la cumparare a celui mai mare actionar, fondul american de hedging Elliott Associates.

Elliott Associates a cumparat de la inceputul anului actiuni reprezentand 0,58% din capitalul social al Fondului Proprietatea, pentru care a platit 47,8 milioane lei (aproximativ 11 milioane euro), si a ajuns sa detina 16,52% din titluri.

Pe piata Rasdaq, rulajele au continuat sa fie reduse si au insumat doar 493.000 de lei. Suma este de cinci ori sub rulajul de joi, cand unele transferuri cu 12,7% din actiunile firmei Comcereal Tulcea (de 2,2 milioane lei) au ridicat rulajul la 2,5 milioane lei.

La inchiderea pietei principale de la Bucuresti, bursele vest-europene erau in crestere cu pana la 1,2%, sustinute de publicarea unor indicatori mai buni privind industria manufacturiera din zona euro pentru luna ianuarie. Pietele au continuat sa creasca si dupa publicarea unor date privind piata muncii din SUA, pe care investitorii le-au interpretat ca un motiv de detensionare a temerilor ca economia americana se indreapta din nou spre recesiune.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Piețe de capital »



Setari Cookie-uri