Sfarsitul saptamanii a adus o miscare interesanta pe piata de capital romaneasca: SIF Banat Crisana si-a anuntat intentia de a prelua controlul SAI Muntenia Invest, administratorul SIF Muntenia.
Intr-un comunicat publicat pe site-ul Bursei de Valori Bucuresti, presedintele SIF Banat Crisana, Dragos Bilteanu (foto), anunta ca a notificat CNVM si Consiliul Concurentei cu privire la intentia de a dobandi pozitia de control la SAI Muntenia Invest. "Pana la finalizarea unei tranzactii, conditiile in care aceasta ar urma sa se desfasoare raman confidentiale", se arata in comunicat.

SAI Muntenia Invest controleaza SIF Muntenia, desi in acest moment se duce o lupta puternica intre administrator si o parte din actionari, care si-au impus noul CRA in vara anului trecut.

Dragos Bilteanu a preluat conducerea SIF Banat Crisana in decembrie 2012, de la fostul presedinte, Ioan Cuzman. Daca SIF Banat-Crisana va cumpara Muntenia Invest, administratorul activelor SIF Muntenia (SIF4), atunci Dragos Bilteanu va fi cel mai puternic presedinte de SIF-uri si unul dintre cei mai influenti actori din piata de capital. Dupa mai multe proiecte de afaceri in domeniul financiar, energie, turism si imobiliare, Dragos Bilteanu si-a croit in ultimii ani o cariera de investitor pe Bursa, luptandu-se pentru administrarea activelor de la SIF-uri.

La sfarsitul anului trecut, Gabriel Filimon, omul care se afla la conducerea SIF Muntenia de zece ani, vorbea intr-un interviu acordat Wall-Street.ro despre lupta de la varful societatii cu active de peste un miliard de lei.

SAI Muntenia Invest si grupul de actionari care in vara anului trecut a reusit sa isi impuna oamenii in Consiliului Reprezentantilor(CRA) se lupta pentru conducerea SIF4. Grupul asa-zisilor actionari "rebeli" este condus de Bogdan Juravle, seful casei de brokeraj Swiss Capital, si omul de afaceri Gheorghe Iaciu, proprietarul complexului comercial Doraly din Afumati.

In ultimele luni cele doua grupuri au purtat un adevarat razboi atat in instantele de judecata cat si prin intermediul unor raportari si informari trimise investitorilor de pe Bursa.

Cronologia evenimentelor


Inainte de AGA SIF Muntenia din 6/7 iulie, Muntenia Invest, administratorul SIF4, a limitat la 5% drepturile de vot ale unui grup de 37 de actionari care detineau aproape 16,9% din titlurile societatii, printre acestia numarandu-se si investitorii care au solicitat revocarea membrilor Consiliului Reprezentantilor.

Dupa cateva ore, CNVM a dispus anularea limitarii dreptului la vot in AGA, motivand ca din documentele puse la dispozitie de Muntenia Invest, administratorul SIF, nu reiese ca investitorii respectivi actionau concertat.

Ulterior, dupa o Adunare Generala a Actionarilor de peste 33 de ore, Consiliul Reprezentantilor Actionarilor SIF Muntenia a fost schimbat, si grupul „revolutionarilor” si-a impus membrii in CRA.

Dupa un weekend ce parea ca nu se mai termina, schimbarea istorica a fost primita cu optimism in piata. Noul Consiliu este format din 11 reprezentanti alesi de un grup de actionari "revolutionari", coagulati in jurul omului de afaceri Gheorghe Iaciu, care detine 5% din titlurile SIF Muntenia, si a fondului de investitii ING International Romanian Equity.

Insa, razboiul de la SIF Muntenia nu pare sa se fi incheiat aici. Un grup de actionari au contestat ordonanta CNVM de anulare a limitarii drepturilor de vot. Contestatia a ramas fara raspuns, dar lucrurile nu s-au oprit aici.

Primul pas concret a fost facut pe 20 septembrie, cand Curtea de Apel Bucuresti a decis suspendarea ordonantei CNVM din 6 iulie, prin care s-a dispus anularea limitarii dreptului la vot in AGA pentru un grup de actionari care detine aproape 17% din actiunile SIF Muntenia (SIF4).

Imediat dupa schimbarea Consiliului Reprezentantilor, a inceput si lupta intre noul CRA si administratorul SIF4, SAI Muntenia.

CRA a cerut convocarea AGA pentru a supune la vot rezilierea contractul de administrare incheiat cu SAI Muntenia Invest si declansarea actiunii in raspundere contra administratorului pentru daune cauzate societati.

Ulterior, administratorul societatii a transmis ca demersurile Consiliului Reprezentantilor Actionarilor (CRA) de a rezilia contractul de administrare sunt abuzive, in vreme ce motivatiile ar deforma grav realitatea.

Actionarii ii acuzasera, printre altele, pe administratori ca sunt responsabili de lipsa cresterii performantei portofoliului de instrumente financiare al SIF Muntenia.

Cele mai importante masuri pe care Consiliul Reprezentantilor Actionarilor vrea sa le impuna administratorului vizeaza informari cu privire la operatiuni sau acte juridice, avizul scris al CRA pentru orice alte operatiuni decat cele curente, informari asupra platilor de cel mult 5.000 de euro.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Piețe de capital »



Setari Cookie-uri