Firmele care au cerut modificarile sunt Finaco Securities, Interfinbrok Corporation, Confident Invest, Muntenia Global Invest, Rombell Securities si Intervam. La acestea se adauga Asociatia Brokerilor, condusa de vicepresedintele BVB Dan Paul (foto), care este totodata si proprietarul Finaco.

Adunarea Generala Extraordinara a Bursei de la Bucuresti va avea loc pe 13-14 martie. Firmele mentionate vor ca alegerea membrilor Consiliului Bursei sa se faca in mod obligatoriu prin utilizarea votului cumulativ.

Votul cumulativ este un procedeu de votare avantajos in special pentru actionarii minoritari, prin care fiecare actionar are dreptul la un numar de voturi egal cu numarul actiunilor detinute, inmultit cu numarul pozitiilor de membri ai consiliului de administratie supuse la vot sau cu numarul propunerilor care urmeaza sa fie rezolvate.

Actionarii isi pot repartiza voturile dupa cum doresc. De exemplu, un actionar care detine 100 de actiuni va primi 300 de voturi in cazul in care urmeaza sa fie supuse la vot 3 pozitii de directori.

Citeste si:

Brokerii au mai cerut introducerea pe ordinea de zi a unui punct care sa prevada mentinerea obligatiei membrilor Consiliului Bursei de a declara lipsa de colaborare cu Securitatea, serviciile secrete romane si/straine, si extinderea obligatiei la nivel de conudcatori ai BVB.

Ultima solicitare a celor sase firme de brokeraj vizeaza noua politica de comisioane pe care BVB vrea sa o impuna. Mai exact, acestia au cerut eliminarea literelor a) si b) de la punctul nr.4 al ordinii de zi AGA.

Cele doua puncte prevedeau aplicarea unui comision lunar fix la tranzactionare (3.500 lei) si aprobarea imputernicirii Consiliului Bursei pentru a hotari egalizarea comisionului variabil de tranzactionare de cumparare si de vanzare perceput de societate.

In noua forma, punctul 4 al AGA ar trebui sa fie urmatorul: “Ratificarea unor tarife si Comisioane aprobate de catre Consiliul Bursei si stabilirea nivelului maxim al acestora conform Notei de fundametare aferente”.