Asociatia Brokerilor si alte sase firme de brokeraj au cerut completarea ordinii de zi a Adunarii Generale a Actionarilor Bursei de Valori Bucuresti (BVB), principalele modificari vizand noua politica de comisioane a operatorului, votul cumulativ in AGA si mentinerea si extinderea declaratiei privind lipsa de colaborare cu Securitatea la nivelul conducerii BVB.
Firmele care au cerut modificarile sunt Finaco Securities, Interfinbrok Corporation, Confident Invest, Muntenia Global Invest, Rombell Securities si Intervam. La acestea se adauga Asociatia Brokerilor, condusa de vicepresedintele BVB Dan Paul (foto), care este totodata si proprietarul Finaco.

Adunarea Generala Extraordinara a Bursei de la Bucuresti va avea loc pe 13-14 martie. Firmele mentionate vor ca alegerea membrilor Consiliului Bursei sa se faca in mod obligatoriu prin utilizarea votului cumulativ.

Votul cumulativ este un procedeu de votare avantajos in special pentru actionarii minoritari, prin care fiecare actionar are dreptul la un numar de voturi egal cu numarul actiunilor detinute, inmultit cu numarul pozitiilor de membri ai consiliului de administratie supuse la vot sau cu numarul propunerilor care urmeaza sa fie rezolvate.

Actionarii isi pot repartiza voturile dupa cum doresc. De exemplu, un actionar care detine 100 de actiuni va primi 300 de voturi in cazul in care urmeaza sa fie supuse la vot 3 pozitii de directori.

Brokerii au mai cerut introducerea pe ordinea de zi a unui punct care sa prevada mentinerea obligatiei membrilor Consiliului Bursei de a declara lipsa de colaborare cu Securitatea, serviciile secrete romane si/straine, si extinderea obligatiei la nivel de conudcatori ai BVB.

Ultima solicitare a celor sase firme de brokeraj vizeaza noua politica de comisioane pe care BVB vrea sa o impuna. Mai exact, acestia au cerut eliminarea literelor a) si b) de la punctul nr.4 al ordinii de zi AGA.

Cele doua puncte prevedeau aplicarea unui comision lunar fix la tranzactionare (3.500 lei) si aprobarea imputernicirii Consiliului Bursei pentru a hotari egalizarea comisionului variabil de tranzactionare de cumparare si de vanzare perceput de societate.

In noua forma, punctul 4 al AGA ar trebui sa fie urmatorul: “Ratificarea unor tarife si Comisioane aprobate de catre Consiliul Bursei si stabilirea nivelului maxim al acestora conform Notei de fundametare aferente”.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Ionut Sisu
Ionuț Șișu scrie pentru Wall-Street.ro din anul 2011, iar în prezent ocupă funcția de redactor-șef adjunct . El și-a început activitatea în presă în 2007, în departamentul de limbă engleză al Mediafax monitorizare. În perioada 2008-2009, Ionuț a acoperit domeniile piețe de capital și finanțe personale în cadrul Business Standard, publicația de afaceri a trustului Realitatea-Cațavencu. După o scurtă perioada de timp în cadrul Corect...

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Piețe de capital »



Setari Cookie-uri