Cine sunt actionarii care au cerut vot cumulativ la alegerile BVB?

Un grup de actionari ai Bursei de Valori Bucuresti (BVB) au solicitat aplicarea votului cumulativ pentru alegerea administratorilor din ianuarie. Desi spun ca numele acesora nu este un secret, oficialii Bursei mentioneaza ca nu vor face un anunt oficial pana la data limita de 29 decembrie.

Votul cumulativ este un procedeu de votare avantajos in special pentru actionarii minoritari, prin care fiecare actionar are dreptul la un numar de voturi egal cu numarul actiunilor detinute, inmultit cu numarul pozitiilor de membri ai consiliului de administratiesupuse la vot sau cu numarul propunerilor care urmeaza sa fie rezolvate.

Actionarii isi pot repartiza voturile dupa cum doresc. De exemplu, un actionar care detine 100 de actiuni va primi 300 de voturi in cazul in care urmeaza sa fie supuse la vot 3 pozitii de directori.

«Bursa de Valori Bucuresti informeaza asupra faptului ca pana la data de 23 decembrie 2011 au fost primite cereri din partea unor actionari ale caror detineri reprezinta cumulat un procent mai amre de 10% din capitalul social al BVB, prin care se solicita aplicarea votului cumulativ pentru alegerea administratorilor, respectiv a membrilor Consiliului Bursei, in cadrul Adunarii Generale Ordinare a Actionarilor din data de 9 -10 ianuarie 2012», se mentioneaza intr-un comunicat oficial.

In aprilie, CNVM a decis sa oblige companiile listate in piata principala a BVB sa raporteze numele si detinerea actionarilor care cer introducerea unor noi puncte pe ordindea de zi in cadrul Adunarilor Generale ale Actionarilor (AGA).

«Nu cred ca este un secret numele acestora, insa executivul este cel care are aceste date si care bineinteles ca le va publica» , a declarat Stere Farmache, presedintele Bursei.

Alin Barbu, directorul general al BVB, spune insa ca numele actionarilor care au facut solicitarea va fi anuntat atunci cand va fi atins termenul limita – 29 decembrie.

«Termenul in care actionarii pot depune astfel de cereri expira pe 29 decembrie. Atunci vom urma si instructiunea CNVM si vom anunta numele tuturor actionarilor care au depus solicitari de introducere a unor anumite puncte pe ordinea de zi a Adunarii Generale», a declarat Alin Barbu.

Potrivit unor informatii din piata, in luna aprilie, Dan Paul, presedintele Asociatiei Brokerilor si al casei de brokeraj Finaco Securities, impreuna cu un grup de brokeri, printre care si Dana Mirela Ionescu, presedinte al Raiffeisen Capital & Investment, au solicitat aplicarea procedurii votului cumulativ la AGA.

Despre autor
Ionut Sisu
Ionuț Sișu scrie pentru Wall-Street.ro din anul 2011, iar în prezent ocupă funcția de redactor-sef adjunct . El și-a început activitatea în presă în 2007, în departamentul de limbă engleză al Mediafax monitorizare. În perioada 2008-2009, Ionuț a acoperit domeniile piețe de capital și finanțe personale în cadrul Business Standard, publicația de afaceri a trustului Realitatea-Cațavencu. După o scurtă perioada de timp în cadrul Corect...

Te-ar putea interesa și:


Mai multe articole din secțiunea Piețe de capital »Setari Cookie-uri