Senatorul PNL Tudor Chiuariu a declarat, luni, ca parlamentarii liberali discuta varianta in care sa fie infiintat un Fond Proprietatea 2 prin care sa fie despagubiti in ultima instanta cei care nu vor reusi sa obtina imobilele revendicate.
"Vrem restituire in natura, vrem o restituire cat mai rapida si mai completa, din punctul asta de vedere ne uitam cu atentie la toate termenele care sunt stabilite. Daca, si speram ca aceste cazuri sa fie cat mai putine, daca nu va exista posibilitatea restituirii in natura, ne gandim la modalitati de compensare care sa fie cat mai echitabile, in asa fel incat cei care si-au pierdut proprietatile si nu le pot primi inapoi in natura sa beneficieze de o compensatie echitabila", a sustinut Chiuariu, citat de Mediafax.

El a precizat ca una dintre propunerile liberalilor vizeaza infiintarea unui Fond Proprietatea 2.

"E una dintre posibilitatile pe care le analizam de asemenea sa constituim un Fond Proprietatea 2 si cei care nu vor putea beneficia de imobile, fie restituite in natura, fie prin acel sistem de compesare cu puncte si prin participarea la licitatie organizata din Fondul National de Imobile, sa fie despagubiti intr-o ultima instanta prin actiuni la Fondul Proprietatea 2", a spus senatorul PNL.

Parlamentarii PNL a avut luni o discutie cu privire la punctele pentru revizuirea Constitutiei, dar si a formei in care va fi promovata prin angajarea raspunderii legea care sa rezolve situatia despagubirilor si retrocedarilor imobilelor nationalizate.

Guvernul intentioneaza ca angajarea raspunderii pentru proiectul de lege privind despagubirea fostilor proprietari de imobile nationalizate sa aiba loc la 19 martie, a anuntat miercuri premierul Victor Ponta.

El a amintit ca pentru stabilirea acestei date este necesar si acordul Birourilor Permanente ale celor doua Camere parlamentare.

Proiectul de lege prevede ca fostii proprietari ai caselor nationalizate care nu pot fi despagubiti in natura vor primi puncte in valoare nominala de un leu, raportat la valoarea casei, cu care vor putea achizitiona prin licitatie alte imobile sau le vor preschimba in bani, dar dupa 2017, in limita a 10% pe an din suma punctelor.

Fostii proprietari de imobile nationalizate ale caror dosare au fost deja solutionate de stat vor primi despagubiri in numerar in termen de trei ani, incepand cu ianuarie 2014, in transe anuale egale, releva un proiect de lege obtinut de Mediafax.

Pana in 2017, despagubirile vor fi acordate fostilor proprietari ale caror dosare au fost deja solutionate. "Plata sumelor de bani reprezentand despagubiri in dosarele solutionate deja de catre Comisia Centrala pentru Stabilirea Despagubirilor, inainte de intrarea in vigoare a prezentei legi, se face in termen de 3 ani, in transe anuale egale, incepand cu 1 ianuarie 2014", se arata in proiect.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Piețe de capital »



Setari Cookie-uri