Administratorii Bursei de Valori Bucuresti (BVB) au convocat AGA de bilant pentru 24 aprilie, iar pe ordinea de zi a sedintei se afla si reducerea capitalului social cu 10%, de la 76,74 milioane lei la 69,06 milioane lei, prin reducerea valorii nominale a actiunilor.
Fondurile rezultate din scaderea capitalului vor fi restituite actionarilor, potrivit convocatorului AGA transmis marti Bursei, citat de Mediafax.

Actionarii vor decide si asupra alocarii unui dividend brut de 1,1198 lei/actiune, in scadere aproape la jumatate fata de cel distribuit pentru 2011, de 2,1417 lei. Astfel, actionarii vor primi dividende in suma de 8,59 milioane lei, reprezentand 95% din profit.

Bursa de la Bucuresti a inregistrat anul trecut un profit net preliminat de 9 milioane lei (2 milioane euro), in scadere cu 47%, si afaceri cu 19,5% mai mici, de 17,5 milioane lei (3,9 milioane euro), ca urmare a reducerii volumului de tranzactionare.

De asemenea, actionarii vor dezbate participarea Bursei la majorarea capitalului Casei de Compensare Bucuresti printr-o contributie cuprinsa intre 10 milioane lei si 37 milioane lei.

Pe ordinea de zi se afla si transferul competentei si atributiei de aprobare a nivelului maxim al tarifelor si comisioanelor de la AGEA la AGOA. Consiliului de Administratie propune scaderea comisioanelor variabile din valoarea tranzactiilor si introducerea unui tarif fix lunar. Propunerea a figurat si pe ordinea de zi a AGEA de saptamana trecuta, care nu a intrunit insa cvorumul necesar pentru desfasurare.

Tot in AGA din aprilie, actionarii vor discuta rascumpararea unui pachet de maxim 1% din actiunile proprii, la un pret minim de 19 lei si a unul maxim de 35 lei/unitate, titluri care vor fi alocate catre salariati si directori ai companiei.

Pe ordinea de zi a sedintei se regaseste o serie de modificari la statutul BVB, printre care si schimbarea pragului de cvorum necesar pentru intrunirea adunarilor generale ordinara si extraordinara. Pentru adunarea ordinara cvorumul ar urma sa scada la 25% pentru prima convocare (50% in prezent), iar in cazul adunarii extraordinare la 25% la prima convocare (75% in prezent) si, respectiv, la 20% in a doua zi (50% in prezent).

Printre cei mai mari actionari ai BVB sunt fondurile de investitii straine Erste si Franklin Templeton, care detin cate 5% din actiuni. Totodata, pachete similare sunt controlate si de SIF Moldova, SIF Transilvania si SIF Oltenia.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Piețe de capital »



Setari Cookie-uri