SIF Banat-Crisana (SIF1) are trei variante de buget pentru acest an, veniturile si cheltuielile fiind proiectate in functie de dividendul stabilit de actionari, care se vor reuni in luna aprilie pentru a discuta propunerile, scrie Mediafax.
Consiliul de Administratie a propus la finele lunii februarie actionarilor trei variante de repartizare a profitului de anul trecut, respectiv pastrarea integrala pentru surse proprii de finantare, alocarea a 22% sau 65% din castig.

Ulterior, doi actionari, printre care si omul de afaceri Alin Tatu, au cerut ca 90% din profit sa fie distribuit sub forma de dividende. Pentru aceasta varianta nu a fost intocmit un buget, insa solicitarea a fost pusa pe ordine de zi a sedintei AGA.

Conducerea SIF Banat-Crisana mentioneaza, intr-un program prezentat actionarilor, ca distribuirea unor dividende ridicate va afecta activitatea firmei si ca noile investitii vor trebui sustinute de vanzarea unor participatii din portofoliu.

Managementul societatii considera ca cel putin pe termen scurt/mediu actionarii ar trebui sa adopte o strategie mai prudenta si sa accepte capitalizarea profitului.

Prima varianta, care prevede pastrarea profitului pentru investitii, ar putea aduce un profit din tranzactii in suma de 76,1 milioane lei.

In acest caz, veniturile sunt estimate la 140,31 milioane lei, in scadere cu 11,8% fata de anul precedent, iar cheltuielile sunt 71,6 milioane lei, in crestere cu 70%. Astfel, profitul net s-ar plasa la 60 milioane lei, cu 40,3% mai redus fata de castigul obtinut in anul precedent.

In cazul distribuirii a 22% din profit, bugetul este construit pe venituri de 121,41 milioane de lei, cu 23,6% mai reduse fata de anul trecut, in timp ce cheltuielile preconizate sunt de 62,3 milioane lei, in urcare cu 47,6%. Aceasta varianta de buget ia in calcul un profit din tranzactii de 66,2 milioane de lei, mai redus fata de prima varianta, iar profitul net este estimat la 52,07 milioane lei, cu 48,1% sub cel din 2012.

Pentru a treia varianta, cu acordarea catre actionari a 66% din profit, este anticipat cel mai mic profit din tranzactii, de 48,2 milioane lei. Veniturile totale bugetate in aceasta varianta sunt de 89,91 milioane lei, in scadere 43,4% fata de anul precedent, iar cheltuielile ar urma sa urce cu 14%, la 48,14 milioane lei. In consecinta, profitul ar scadea de 2,6 ori fata de anul trecut si nu ar trece de 37,51 milioane de lei.

SIF Banat-Crisana a raportat pentru anul trecut venituri de 159,1 milioane lei (35,7 milioane euro), in crestere cu 12%, sustinute crestrea incasarilor din investitiile financiare cedate. In acelasi timp, cheltuielile au fost limitate la 42,2 milioane lei (9,5 milioane euro), in scadere cu 35%, astfel ca SIF Banat-Crsana a raportat un profit net de 100,5 milioane lei (22,6 milioane euro).

La jumatatea lunii februarie, SIF Banat-Crisana si SIF Muntenia au surprins piata anuntand intentia SIF Banat-Crisana de a cumpara Muntenia Invest, administratorul activelor SIF Muntenia, aflat in conflict cu Consiliul Reprezentantilor Actionarilor SIF Muntenia ales in luna iulie a anului trecut. Tranzactia are acordul Grupului Financiar Muntenia, care detine Muntenia Invest.

Intentia a fost notificata atat Comisiei Nationale a Valorilor Mobiliare, cat si Consiliul Concurentei, conform cerintelor legale pentru o astfel de achizitie.

"Acest proiect are in vedere intentia comuna a conducerii executive a SIF Banat-Crisana si a SIF Muntenia de a dezvolta cele doua societati, de a restructura societatile romanesti din portofoliu, precum si incercarea de a evita riscul de a se ajunge la o posibila lichidare a acestor societati", potrivit programului de activitatea care va fi prezentat actionarilor.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Piețe de capital »



Setari Cookie-uri