Piata a fluctuat usor inca de la deschidere, iar rulajele au fost reduse in cazul celor mai multe actiuni. Tranzactii in valoare de peste 10.000 de lei au inregistrat doar actiunile emise de o treime din companiile listate pe primele trei categorii.

"Piata locala este corelata cu bursele externe, unde, la fel, nu se intampla mare lucru. Pietele, in general, sunt la niste niveluri tehnice cheie, fara un trend clar, iar din acest motiv multi investitori sunt in asteptare. Probabil ca vom vedea mai multa activitate pe masura ce se contureaza un trend mai clar. Pentru moment nu sunt stiri majore care sa miste piata. Cred ca va depinde foarte mult de pietele externe, iar ca specific local, mai mult de declaratiile politice, eventual daca apar stiri noi legate de Comisia Europeana/UE pe evenimentele din justitie sau tensiuni in coalitia de guvernare. Totusi, per total pare sa fie liniste. Mai sunt si zile in care chiar nu se intampla nimic. Acum asteptam oferta de la Transgaz (prin care statul vrea sa vanda 15% din actiunile companiei si care ar urma sa se deruleze la mijlocul lunii aprilie - n.r.)", a afirmat un broker.

La inchiderea pietei principale, indicele BET, al celor mai lichide zece actiuni, a fost in crestere cu 0,79%, in timp ce indicele BET-NG, al actiunilor companiilor din sectorul energetic, s-a situat cu 0,89% peste ziua anterioara.

Evolutia a fost amplificata de actiunile OMV Petrom (SNP), care au urcat vizibil in ultima ora si au incheiat ziua in crestere cu 2,88%, la 0,465 lei. In ultima perioada, principalii cumparatori de actiuni OMV Petrom au fost fonduri de investitii administrate de Franklin Templeton.

Indicele extins al Bursei, BET-XT, a incheiat ziua in urcare cu 0,62%. Indicele BET-XT reflecta evolutia primelor 25 de actiuni romanesti in functie de lichiditate, inclusiv SIF-urile si Fondul Proprietatea.

Indicele extins BET-BK, care cuprinde cele mai lichide 25 de actiuni, inclusiv titlurile bancii austriece Erste (EBS), a avansat cu 0,38%, iar indicele BET-FI a stagnat. BET-FI include actiunile celor cinci SIF-uri si titlurile Fondului Proprietatea (FP).

Investitorii au realizat tranzactii cu actiuni de 10,7 milioane lei (2,4 milioane euro). Valoarea este aproape dubla fata de sedinta anterioara, cand bursa a consemnat cel mai redus rulaj din ultimele doua luni, de numai 5,4 milioane lei (1,2 milioane euro).

Citeste si:

Actiunile Aeroteh Bucuresti (AER) au urcat cu aproape 12% inca din primele minute, evolutia fiind sustinuta de decizia AGA privind distribuirea unor dividende in crestere cu 23% fata de anul anterior. Daca in primele minute au fost realizate transferuri de 140.000 de lei, in urmatoarele ore tranzactiile au fost foarte reduse, astfel ca la inchiderea sedintei aceste titluri au consemnat un rulaj de 170.000 de lei.

Firma va acorda actionarilor un dividend brut de 2,1 lei/actiune, iar raportat la cel mai recent pret al actiunilor pe bursa, de 8,78 lei/titlu, randamentul dividendului brut este de 23,92%, cu mult peste dobanzile practicate de banci pentru depozite.

Actiunile firmei au incheiat sedinta de marti in crestere cu 9,75%, la 8,78 lei.

Titlurile Fondului Proprietatea si OMV Petrom au fost cele mai lichide din piata, cu operatiuni de 3,3 milioane lei si, respectiv, de 2,4 milioane lei (din care un deal de 505.000 de lei). Pretul titlurilor Fondului Proprietatea a scazut cu 0,55%, la 0,6365 lei. Titlurile Fondului au ramas, totusi, in apropierea nivelurilor din primele zile de la listare, din ianuarie 2011.

Pretul de marti este cu 2% sub nivelul de la inchiderea primei sedinte a actiunilor Fondului Proprietatea la bursa, din 25 ianuarie 2011, de 0,6495 lei. Pretul maxim istoric atins de aceste titluri la Bursa a fost in ziua listarii, cand unele transferuri au fost realizate la 0,675 lei/actiune.

Pe piata Rasdaq, investitorii au transferat actiuni de 204.000 de lei, valoare cu putin peste rulajul de luni, de 197.000 de lei.

La inchiderea pietei principale de la Bucuresti, marile piete europene erau in crestere cu pana la 1,2%, linia fiind urmata si de majoritatea pietelor din regiune, care au avansat cu cel mult 1,2%.