10 Aprilie 2013

Asociatiile financiare: Vrem experienta profesionala, costuri reduse si transparenta de la ASF



Asociatiile profesionale din industriile de fonduri de investitii (AAF), fonduri de pensii private (APAPR) si asigurari (UNSAR) au realizat o scrisoare deschisa in care subliniaza o serie de principii pe care Autoritatea de Supraveghere Financiara (ASF) ar trebui sa le indeplineasca la infiintare.

Eficienta in costuri si decizie

Integrarea unor institutii compatibile organizational si cu obiective similare intr-una singura prezinta avantajul unei eficientizari a cheltuielilor administrative si instituirii unei sinergii a politicii de costuri.

In opinia noastra, independenta financiara a noii Autoritati trebuie asigurata pe principiul auto-finantarii, dar, in acelasi timp, trebuie insotita de spirit responsabil in luarea deciziilor si eficienta manageriala.


Dezbatere si transparenta decizionala

Colaborarea institutionala sta la baza unor reglementari eficiente, iar asociatiile noastre isi exprima deplina disponibilitate pentru dialogul cu ASF, dialog care sa contribuie la imbunatatirea cadrului legislativ ce guverneaza pietele in care operam. Sprijinim asadar organizarea de intalniri periodice cu reprezentantii industriilor noastre, atat la nivelul factorilor de decizie (pentru stabilirea unor directii strategice de dezvoltare a pietelor), cat si la nivel tehnic, acela al colaborarii intre specialisti.

De asemenea, consideram ca noua Autoritate trebuie sa vizeze selectarea celor mai bune practici de transparenta decizionala stabilite de cele trei institutii de supraveghere pe care le inlocuieste.


Experienta si pregatire profesionala

In noua forma de organizare, ASF are oportunitatea de a selecta cei mai buni specialisti din cadrul celor trei institutii pe care le inlocuieste, urmarind doua directii importante: pastrarea angajatilor ale caror competente de ordin profesional sunt unanim recunoscute, respectiv atragerea de noi specialisti, cu experienta relevanta in pietele pe care urmeaza sa le supravegheze.

Consideram ca profesionalismul si buna reputatie trebuie sa reprezinte principalele criterii de selectie a personalului ASF, indiferent de pozitia ocupata in cadrul organigramei institutiei.

Armonizarea inter-disciplinara a reglementarilor

Consideram ca unul dintre obiectivele ASF trebuie sa fie alinierea si armonizarea principiilor de reglementare inter-disciplinara (pensii private, asigurari, fonduri de investitii) in anumite domenii specifice de competenta, acolo unde este posibil si dezirabil: investitii, evaluare, actuariat, contabilitate, control si audit intern, managementul riscurilor, etc.

Ne exprimam pe aceasta cale convingerea ca noua Autoritate va actiona, in indeplinirea misiunii sale, in parteneriat cu asociatiile noastre profesionale, din partea carora va beneficia de sprijin deplin, pentru dezvoltarea pietei financiare din Romania.




Citeste si