Bursa de la Bucuresti a scazut usor, cu 0,59%, pentru a cincea zi consecutiv, intr-o piata unde actiunile Bancii Transilvania (TLV) au coborat cu 6,78%, influentate semnificativ de unele ordine mai ridicate de vanzare plasate in ultima jumatate de ora, scrie Mediafax.
In conditiile in care banca nu a facut niciun anunt care sa determine corectia pretului, brokerii cred ca declinul a fost determinat de unul sau mai multi investitori mari care au inceput sa vanda volume ridicate in ultima jumatate de ora.

Titlurile bancii au scazut semnificativ in ultima jumatate de ora, de la aproximativ 3%, la -7%. In ultimele 30 de minute au fost realizate tranzactii de 2,4 milioane lei, fata de 921.000 de lei pana la ora 16:15. Astfel, in total, cu aceste titluri au fost realizate transferuri de 3,5 milioane lei.

La finalul zilei, actiunile bancii au fost cotate la 1,32 lei, pret cu 6,78% sub nivelul de marti.

Cu aceste titluri a fost realizat si un deal, de 1,4 milioane lei, la un pret cu 0,8% sub inchiderea de marti de pe piata principala si usor mai mic sub cotatiile la care au fost realizate in zilele anterioare tranzactii negociate cu aceste actiuni. Deal-ul de miercuri a vizat 0,06% din actiunile companiei, iar in zilele anterioare au mai fost transferate pachete reprezentand 0,42% din titluri (7,9 milioane lei) si, respectiv, 0,08% din actiuni (2,1 milioane lei).

Indicele BET, al celor mai lichide zece actiuni, a coborat cu 1,47%, in timp ce indicele BET-NG, al actiunilor companiilor din sectorul energetic, a avansat cu 1,07%.

Indicele extins al Bursei, BET-XT, a scazut cu 1,16%. Indicele BET-XT reflecta evolutia primelor 25 de actiuni romanesti in functie de lichiditate, inclusiv SIF-urile si Fondul Proprietatea.

Indicele extins BET-BK, care cuprinde cele mai lichide 25 de actiuni, inclusiv titlurile bancii austriece Erste (EBS), a incheiat in scadere cu doar 0,16%, iar indicele BET-FI a coborat cu 0,12%. BET-FI include actiunile celor cinci SIF-uri si titlurile Fondului Proprietatea (FP).
Actiunile Erste au incheiat sedinta de la BVB in crestere cu 5,88%, la 104,5 lei (23,81 euro), urmand evolutia de pe piata de la Viena, unde pretul a urcat cu 4,53%, la 24,1 euro. Operatiunile de la BVB cu aceste titluri au cumulat 7,8 milioane lei.

Titlurile bancii austriece au inceput sa creasca inca de la deschiderea sedintei, market-makerii de la BVB ducand pretul de pe piata de la Bucuresti la un nivel apropiat de cel de la Viena. Cateva pachete mai mari de actiuni Erste au fost transferate intre orele 11:30 si 12:00, in timp ce restul operatiunilor au vizat pachete mici de titluri.

"Este clar ca un SIF vinde actiuni Erste, iar contrapartea poate fi market maker sau chiar un alt investitor care tranzactioneaza si la Viena si face arbitraj intre cele doua piete", a declarat Octavian Dragolea, directorul sucursalei din Bucuresti a firmei de brokeraj IFB Finwest Arad.

Actiunile Transgaz au crescut cu 2% si au ajuns la pretul de 204 lei, in a cincea zi de derulare a ofertei prin care statul vrea sa vanda 15% din titlurile companiei. Actiunile Transgaz au scazut in primele doua zile ale ofertei cu peste 8%, insa de luni au inceput sa revina usor.

Corectia de joi si vineri a fost influentata de estimarile investitorilor ca pretul la care statul va vinde 15% din actiunile companiei va fi sub cotatia de la bursa, iar ulterior ofertei va fi o presiune la vanzare din partea celor care vor incerca sa marcheze din profit daca pretul de pe bursa va fi mai mare decat cel la care ei au cumparat titlurile in oferta.

Pretul de marti de la bursa este cu 19,3% peste cotatia minima din oferta de vanzare si, in acelasi timp, cu 11,3% sub cotatia maxima din oferta.

"Evolutia in piata nu este relevanta, pentru ca volumele au fost foarte mici. Este posibil ca unii investitori sa fi vandut in piata in primele trei zile ale ofertei si apoi sa fi subscris la oferta, mizand pe un pret sub cel de la bursa. Eu ma gandesc la un pret in jur de 180 lei/actiune la alocare", a afirmat brokerul.

In sedinta de miercuri au fost realizate 63 de tranzactii cu actiuni Transgaz, in valoare cumulata de 158.000 de lei.

Titlurile Fondului Proprietatea (FP) au scazut cu 0,16%, la pretul de 0,64 lei, mentinandu-se, totusi, in apropierea cotatiilor din prima zi de listare la Bursa, pe 25 ianuarie 2011.

"Ma gandesc ca pretul ar putea merge si mai sus. Deocamdata, Elliott (cel mai mare actionar al FP si, totodata, principalul cumparator de titluri Fondul Proprietatea in ultimele luni - n.r.) vad ca nu forteaza, nu are interes sa duca pretul foarte sus in acest moment. Nu cred ca este vorba de putere ca pretul sa stea peste 0,64 lei/actiune, ci este vorba doar de tactica", a mai spus Dragolea.

Pretul de miercuri este cu 1,46% sub nivelul de la inchiderea primei sedinte a actiunilor Fondului Proprietatea la bursa, de 0,6495 lei. Cotatia maxima istorica atinsa de aceste titluri la Bursa a fost in ziua listarii, cand unele transferuri au fost realizate la 0,675 lei/actiune.

Actiunile Fondului Proprietatea au consemnat un rulaj de 33,7 milioane lei, din care doua deal-uri de 30,1 milioane lei (6,8 milioane euro), realizate la un pret in scadere cu numai 0,16% sub ziua anterioara. Cel mai mare pachet a fost transferat in ultimele minute ale sedintei.

Rulajul pietei, de 50,1 milioane lei (11,4 milioane euro), este de aproape trei ori peste transferurile de marti, de 18,7 milioane lei (4,2 milioane euro). Mai mult de 90% din rulajul de miercuri a fost asigurat de tranzactii cu actiunile Fondului Proprietatea, Erste si Banca Transilvania.

Pe piata Rasdaq, investitorii au transferat actiuni de 825.000 de lei, valoare cu mult peste rulajul de marti, de numai 49.000 de lei. Aproape 86% din lichiditate a fost asigurata de operatiuni cu actiunile Prospectiuni, de 707.000 de lei.

La inchiderea pietei principale de la Bucuresti, bursele vest-europene erau in crestere cu pana la 1,5%, linia fiind urmata si de pietele din Europa Centrala si de Est, care avansau cu cel mult 1,3%.

Sursa foto: Compania

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Piețe de capital »



Setari Cookie-uri