Astfel, daca anul trecut un kg de cafea verde se putea cumpara pe piata interna cu aproximativ 35 lei, anul acesta pretul ajunge la 45 lei. Pretul cafelei este oricum ridicat in Romania – in 2012 aceasta se tranzactiona cu 5,5 dolari pe kg pe piata internationala comparativ cu aproximativ 10 dolari pe piata interna

„Chiar daca luam in considerare faptul ca in pretul cafelei pe piata romaneasca sunt incluse acciza (1 leu/kg) si pretul de achizitie de aproximativ 10 lei (cafea verde, prin intermediul pietei bursiere), tot rezulta o valoare adaugata a comerciantului de 39 lei (in care sunt incluse costurile de transport, de preparare, de depozitare, etc.). Totusi, pretul pentru cafeaua arabica prajita este in scadere fata de anult trecut, cand un kg costa in Romania, in medie, 60 lei”, spune Razvan Mihai, analist XTB.

Pretul mai ridicat al cafelei pe piata interna este si rezultatul accizarii. Astfel, desi Romania se afla printre tarile mari consumatoare de cafea, aflandu-se in top 50 in clasamentul mondial, este una dintre putinele tari ale Uniunii Europe care accizeaza cafeaua (alaturi de Letonia si Germania). Discutii cu privire la eliminarea acesteia au existat inca din 2010, insa nu au fost luate masuri in acest sens.

Astfel, accizele pentru cafea au ramas la aceeasi valoare cu cele din 2011 si ianuarie 2012, respectiv 153 de euro/tona pentru cafeaua verde, 225 de euro/tona pentru cafeaua prajita si 900 de euro/tona pentru cafeaua solubila. Aprecierea monedei europene isi aduce, astfel, propria contributie la pretul final al cafelei ce ajunge in cestile romanilor.

„Evolutia pentru anul acesta este greu de prevazut, in special in ceea ce priveste preturile pe piata interna, deoarece, in general, scaderea preturilor pe fondul cresterii recoltei nu se reflecta liniar in preturile distribuitorilor. Astfel, preturile ridicate din anul 2011 au atras atentia agricultorilor, care au plantat cafea in cantitati mai mari, ceea ce a determinat scaderea preturilor pentru noua recolta. Aceasta scadere nu si-a mentinut insa ritmul in cazul companiilor care au ca domeniu de activitate prelucrarea, distribuirea si vanzarea cafelei”, spune analistul XTB.

Estimarile ICO arata faptul ca volumul total al cererii se afla sub volumul total al ofertei, ceea ce ar putea duce la continuarea trendului descendent al pretului. Acesta ar putea intalni suport temporar in zona 1,3 dolari pe livra (1kg = 2,2 livre), insa daca acest dezechilibru intre cerere si oferta se mentine este posibil ca pana la sfarsitul anului cafeaua sa fie tranzactionata cu 1,2 dolari/livra.