SIF Moldova a cazut cu 18% in ziua ex-dividend

Bursa a scazut cu 0,7%, intr-o piata unde actiunile SIF Moldova (SIF2) au coborat cu 17,87%, respectiv cu 25,2 bani, corectandu-se in ziua ex-dividend, din care cumparatorii acestor titluri nu mai au dreptul sa incaseze dividende pentru anul trecut.

Actiunile SIF Moldova au coborat cu 15% inca din deschidere, iar dupa primele 15 minute de tranzactionare BVB a extins limita de variatie la 25%, scrie Mediafax. Dupa acest moment, corectia s-a dus la 17,73%, pretul fiind cu 25 bani sub ultima cotatie de miercuri, si apoi pretul fluctuat usor sub nivelul de 1,17 lei/actiune.

La inchiderea pietei principale, titlurile SIF Moldova au fost cotate la 1,158 lei, pret cu 17,87%, respectiv, cu 25,2 bani, sub ziua precedenta. Aceste actiuni au consemnat al patrulea rulaj din piata, de 734.000 lei.

Valoarea cu care actiunile au coborat este apropiata de dividendul brut pe care SIF Moldova il va distribui din profitul inregistrat anul trecut, de 24 bani/titlu. SIF Moldova va acorda dividende in valoare cumulata de 124,6 milioane lei din profitul de anul trecut, suma reprezentand 91% din castigul obtinut, de 137 milioane lei.

De regula, in data ex-dividend, din care cumparatorii actiunilor nu mai au dreptul sa incaseze dividende, pretul actiunilor scade cu o valoare apropiata de cea a dividendului.

Majoritatea titlurilor de la BVB au fost tranzactionate la preturi in scadere usoara inca de la deschidere, pentru a doua zi consecutiv, desi pietele vest-europene au revenit pe crestere usoara.

"In ansamblu piata locala nu a scazut foarte mult comparativ cu pietele externe, daca ne uitam la actiunile companiilor mari. Volumele sunt mici momentan pentru ca pe pietele globale sunt corectii destul de mari, iar investitorii nu directioneaza capital in pietele mai putin lichide, cum este Romania", a afirmat un broker.

Corectia a actiunilor SIF Moldova a influentat vizibil indicele BET-FI, al actiunilor celor cinci SIF-uri si al titlurilor Fondului Proprietatea (FP), astfel ca indicele a coborat cu 2,92%.

Indicele extins al Bursei, BET-XT, a scazut cu 1,68%. Indicele reflecta evolutia primelor 25 de actiuni romanesti in functie de lichiditate, inclusiv SIF-urile si Fondul Proprietatea.

Totodata, indicele BET-BK, s-a situat cu 1,26% sub ziua precedenta. BET-BK cuprinde cele mai lichide 25 de actiuni, inclusiv titlurile bancii austriece Erste (EBS).

Indicele BET, al celor mai lichide zece actiuni, a scazut cu 0,86%, iar titlurile companiilor din sectorul energetic au dus indicele BET-NG cu 0,43% sub nivelul de miercuri.

Titlurile Transgaz (TGN) au coborat cu 0,53%, la 189 lei, dupa ce miercuri au coborat cu 3,55%, ca urmare a publicarii preturilor la care statul a vandut un pachet reprezentand 15% din titlurile companiei.

Cotatia de joi este cu 11,14% si, respectiv, cu 8,85%, peste preturile la care micii investitori de retail au cumparat actiuni Transgaz in oferta secundara, de 170,05 lei si, respectiv, de 173,63 lei. In acelasi timp, pretul este cu 5,6% sub cel la care marii investitori de retail si investitorii institutionali au cumparat actiunile in oferta, de 179 lei.

Astfel, castigurile investitorilor variaza intre 5,6% si 11,14% raportat la cel mai recent pret de la bursa.

Actiunile cumparate in oferta vor putea fi tranzactionate incepand cu data de 26 aprilie, la o zi dupa decontarea tranzactiei.

"Probabil ca imediat dupa efectuarea tranzactiei vom vedea o corectie, tocmai pentru ca unii investitori vor incerca sa fructifice imediat profitul pe care il pot obtine din diferenta intre pretul la care au cumparat in oferta si cel care este la bursa. Pe termen scurt, performanta actiunii va depinde de ce se intampla pe pietele externe, pentru ca o crestere a aversiunii la risc este posibil sa duca piata in jos. Altfel, randamentul dividendului (care probabil va fi aprobat) este destul de atractiv si, in mod normal, ar trebui sa sustina pretul actiunii", a mai spus brokerul.

Statul a vandut pachetul de 15% din actiunile Transgaz cu 315 milioane lei (72 milioane euro), suma fiind cu 19 milioane de euro sub valoarea maxima care putea fi obtinuta. Oferta a fost lansata la un pret minim de 171 lei/titlu si unul maxim de 230 lei/titlu, astfel ca statul putea incasa intre aproximativ 300 milioane lei (68 milioane euro) si 404,7 milioane lei (91 milioane euro) pentru pachetul respectiv.

Investitorii de la BVB au tranzactionat miercuri actiuni de 12 milioane lei (2,7 milioane euro), valoare cu 19% decat rulajul de miercuri, de 14,8 milioane lei (3,4 milioane euro).

Actiunile Fondului Proprietatea au continuat sa fie cele mai lichide din piata, cu transferuri de 6,2 milioane lei, si au asigurat 52% din rulajul bursei. Pretul a scazut cu 0,83%, la 0,66 lei, indepartandu-se din nou de maximul istoric atins in ziua listarii, pe 25 ianuarie 2011.

Pretul este cu 2,23% sub maximul istoric din ziua listarii, cand unele transferuri au fost realizate la 0,675 lei/actiune. Cotatia de la finalul primei sedinte la BVB a fost de 0,6495 lei.

Pe piata Rasdaq, investitorii au transferat actiuni de 355.000 de lei, valoare de patru ori peste rulajul de miercuri, de 91.000 de lei.

La inchiderea pietei principale de la Bucuresti, bursele vest-europene erau in crestere cu pana la 0,5%, in timp ce pietele din Europa Centrala si de Est evoluau incert.

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online. Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară. În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:


Mai multe articole din secțiunea Piețe de capital »Setari Cookie-uri