Fondul Proprietatea (FP) a rascumparat aproape 0,2% din propriile actiuni, in valoare cumulata de 16,8 milioane lei (3,8 milioane euro), in primele doua saptamani de derulare a programului in care vizeaza sa cumpere maximum 8% din titlurile sale.
Fondul a inceput programul in 12 aprilie, iar de atunci a cumparat zilnic, la preturi medii intre 0,6579 si 0,6671 lei, scrie Mediafax.

Inceperea programului de rascumparare a fost anuntat de administratorul FP, compania Franklin Templeton, pe 10 aprilie, iar in urmatoarele zile pretul actiunilor Fondului Proprietatea a urcat pe bursa pana la un nivel maxim de 0,673 lei, atins in sedinta din 12 aprilie.

Astfel, actiunile s-au apropiat de pretul maxim istoric atins pe bursa, in ziua listarii, pe 25 ianuarie 2011, cand unele transferuri au fost realizate la 0,675 lei/actiune. Cotatia de la finalul primei sedinte la BVB a fost de 0,6495 lei.

In ultimele doua saptamani pretul actiunilor Fondului Proprietatea a fluctuat usor intre 0,65 si 0,66 lei/titlu.

Programul de rascumparare a pachetului de maxim 8% din actiunile Fondului Proprietatea a fost aprobat de actionari pe 25 aprilie 2012, insa operatiunea a inceput abia pe 12 aprilie, intrucat decizia AGA a fost contestata de un mic actionar al FP, avocatul Ioana Sfiraiala. Acest actionar a chemat Fondul in judecata in aproximativ 80 de dosare, contestand majoritatea deciziilor AGA luate incepand din septembrie 2010, cand a Franklin Templeton a fost numit administrator al Fondului Proprietatea.

La inceputul lunii martie Tribunalul Bucuresti a decis in favoarea Fondului, astfel ca Fondul Proprietatea a inceput programul de rascumparare.

Administratorul Fondului Proprietatea a anuntata saptamana trecuta ca a initiat un proces in care ii solicita Ioanei Sfiraiala sa plateasca diferenta intre preturile la care s-ar fi derulat programul de rascumparare a actiunilor anul trecut si preturile la care sunt cumparate acum titlurile. Potrivit managerului Fondului Proprietatea, Grzegorz Konieczny, diferenta doar pentru primele trei zile in care FP a rascumparat actiuni este de 1,1 milioane lei.

Programul de rascumparare se deruleaza pe o perioada de 18 luni, la preturi cuprinse intre 0,2 lei si 1,5 lei. Titlurile rascumparate ar urma sa fie anulate, potrivit deciziei luate in aprilie 2012 de actionari.

Potrivit prevederilor legale, Fondul poate rascumpara zilnic pana la 25% din volumul mediu zilnic de actiuni tranzactionate pe bursa.

FP este o societate de investitii de tip inchis creata in scopul despagubirii persoanelor ale caror proprietati au fost confiscate abuziv de statul comunist si sunt imposibil de retrocedat in natura.

Fondul american de hedging Elliott Associates, cel mai mare actionar al Fondului Proprietatea, detine aproximativ 18% din actiuni. Al doilea actionar institutional al FP este compania de administrare a investitiilor City of London, care are 9,69% din actiunile Fondului.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Piețe de capital »



Setari Cookie-uri