Bursa a scazut cu 0,38%, intr-o piata unde deal-uri cu mai multe actiuni importante printre care Fondul Proprietatea (FP), OMV Petrom (SNP), Banca Transilvania (TLV) si trei dintre SIF-uri au dus rulajul la cel mai ridicat nivel din ultimele doua luni, scrie Mediafax.
Piata a deschis ziua in scadere usoara, iar dupa o usoara revenire spre mijlocul sedintei s-a intors pe rosu. Atentia investitorilor a fost axata doar pe cateva actiuni, astfel ca la finalul sedintei rulaje de peste 30.000 de lei au inregistrat titlurile emise doar de 14 din cele 79 de companii listate pe primele trei categorii si la sectiunea titlurilor internationale.

Pe piata principala investitorii au tranzactionat actiuni de 25,8 milioane lei (5,9 milioane euro), iar pe segmentul destinat tranzactiilor negociate au fost realizate multe transferuri cu actiuni Fondul Proprietatea (19,5 milioane lei), OMV Petrom (16,9 milioane lei), SIF Moldova (3,9 milioane lei), Banca Transilvania (2,9 milioane lei), SIF Oltenia (2,5 milioane lei), BVB (551.000 de lei) si SIF Banat-Crisana (468.000 de lei).

"Dupa cum arata aceste deal-uri, pare sa fie o repozitionare a portofoliului intre fonduri de investitii straine. Pe de alta parte, deal-lurile mai arata ca mare parte din tranzactiile la BVB sunt negociate", a declarat directorul general al BT Securities, Rares Nilas.

Datorita deal-urilor, care au asigurat aproape doua treimi din lichiditate, Bursa a consemnat un rulaj de 72,7 milioane lei (16,7 milioane euro). Suma este de 3,5 ori peste rulajul sedintei precedente, de 20,4 milioane lei (4,7 milioane euro).

Bursa a inregistrat astfel cel mai ridicat rulaj din ultimele doua luni daca sunt excluse sedintele in care au fost inregistrate in sistemul BVB rezultatele ofertei secundare de vanzare a 15% din actiunile Transgaz (315 milioane lei - 72,3 milioane euro) si ale plasamentului privat prin care FP a vandut 1,11% din titlurile OMV Petrom (246,6 milioane lei - 56,8 milioane euro).

Indicele BET, al celor mai lichide zece actiuni, a incheiat sedinta in scadere cu 0,6%, in timp ce indicele BET-NG, al titlurilor companiilor din sectorul energetic, a coborat cu 0,55%.

In acelasi timp, indicele BET-FI, care reflecta evolutia actiunilor celor cinci SIF-uri si al titlurilor Fondului Proprietatea (FP), a coborat cu 0,34%.

Cei doi indici extinsi ai Bursei, BET-XT si BET-BK au scazut cu 0,34% si, respectiv, cu 0,36%.

Indicele BET-XT reflecta evolutia celor mai lichide 25 de actiuni romanesti, inclusiv SIF-urile si Fondul Proprietatea. BET-BK cuprinde cele mai lichide 25 de actiuni de la BVB, inclusiv SIF-urile si FP, dar si actiunile bancii austriece Erste (EBS).

Deal-urile cu actiunile OMV Petrom au fost realizate la 0,407 lei, pret cu 0,68% sub inchiderea de luni si, totodata, cu 4,36% peste cel la care Fondul Proprietatea a vandut saptamana trecuta 1,11% din titlurile companiei din sectorul energetic.

Pe piata principala, actiunile OMV Petrom au continuat sa inregistreze rulaje mai ridicate decat in ultimele luni, operatiunile cumuland 5,8 milioane lei. La inchiderea pietei principale, aceste titluri erau cotate la 0,41 lei, pret in imediata apropiere a nivelului de luni.

"Avand in vedere ca vanzarea pachetului de 1,11% de catre Fondul Proprietatea s-a realizat la 0,39 lei, cred ca pretul va mai sta o perioada (una - doua saptamani) pe nivelul actual, in jur de 0,41 lei/actiune. In mod normal, ar trebui sa urce catre 0,43 - 0,44 lei avand in vedere si evolutia actiunilor OMV pe Bursa din Viena, care sunt aproape de maxime", a mai spus brokerul.

Cel mai mare deal cu actiunile Fondului Proprietatea a fost efectuat la pretul de 0,65 lei, cu 1,52% sub inchiderea de luni, iar pe piata principala cotatia acestor titluri a scazut cu 1,52%, la 0,65 lei. Operatiunile din piata principala au insumat 9,6 milioane lei.

Pe piata Rasdaq, investitorii au transferat actiuni de numai 57.000 de lei, valoare cu mult sub lichiditatea de luni, de 1,3 milioane lei. Rulajul de luni a fost asigurat in proportie de 94% de tranzactii cu actiuni ale Companiei Hoteliere Intercontinental (RCHI), care detine hotelul Intercontinental din Bucuresti. Operatiunile cu aceste actiuni au cumulat 1,2 milioane lei, suma din care 1 milion de lei a reprezentat unui deal cu 1,75% din titluri.

La inchiderea pietei principale de la Bucuresti, bursele de la Paris si Frankfurt erau in stagnare, in timp ce piata de la Londra era in crestere cu 0,2%.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Piețe de capital »



Setari Cookie-uri