Autoritatea de Supraveghere Financiara (ASF) a aprobat cererea SIF Banat Crisana (SIF1), societate condusa de catre omul de afaceri Dragos Bilteanu (foto), pentru a prelua SAI Muntenia Invest, firma care administreaza SIF Muntenia. Aceasta era ultima aprobare de care SIF1 avea nevoie pentru a finaliza tranzactia.

"In sedinta de astazi, 17.07 2013, Conslilul Autoritatii de Supraveghere Financiara a aprobat solicitarea SIF Banat-Crisana de dobandire a unei participatii calificate reprezentand 99,96% din capitalul social si din totalul drepturilor de vot ale SAI Muntenia Invest", se mentioneaza intr-un anunt al ASF.

SIF Banat Crisana avea nevoie si de aprobarea Consiliului Concurentei pentru a finaliza operatiunea. Institutia si-a dat deja acordul pe 27 iunie.
SIF Muntenia este administrata de SAI Muntenia Invest, a carei activitate este supravegheata de Consiliul Reprezentantilor Actionarilor (CRA).

La inceputul anului, SIF1 si-a anuntat intentia de a prelua controlul SAI Muntenia Invest, administratorul SIF Muntenia. In acest sens compania a notificat Comisia Nationala a Valorilor Mobiliare (CNVM) si Consiliul Concurentei, care urmau sa decida daca aproba tranzactia.

Anuntul a venit in contextul in care administratorul se afla in conflict deschis cu un grup de actionari coagulati in jurul omului de afaceri Gheorghe Iaciu si a firmei de brokeraj Swiss Capital, care reusisera anul trecut sa isi impuna cei mai multi membri in CRA.

In aprilie anul acesta cele doua grupuri au parut sa cada la pace dupa ce a fost aleasa o noua componenta a Consiliului Reprezentantilor, din care mai fac parte doar jumatate din persoanele impuse de Iaciu.

Actiunile SIF Muntenia si SIF Banat Crisana au fost suspendate de la tranzactionare pentru publicarea anuntului. Inainte ca schimburile sa fie oprite, actiunile SIF1 scadeau cu 1,7%, in vreme ce actiunile SIF4 pierdeau 2,2%, in conditiile in care majoritatea actiunilor de pe BVb erau pe minus.

Cititi si Dupa tauri si ursi, pe Bursa ar putea sa apara o noua specie: administratorii "mamut" de SIF-uri

Szel: Ma astept ca preluarea SAI Muntenia de catre SIF Banat Crisana sa se realizeze pana in iunie

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Ionut Sisu
Ionuț Sișu scrie pentru Wall-Street.ro din anul 2011, iar în prezent ocupă funcția de redactor-sef adjunct . El și-a început activitatea în presă în 2007, în departamentul de limbă engleză al Mediafax monitorizare. În perioada 2008-2009, Ionuț a acoperit domeniile piețe de capital și finanțe personale în cadrul Business Standard, publicația de afaceri a trustului Realitatea-Cațavencu. După o scurtă perioada de timp în cadrul Corect...

Te-ar putea interesa și:


Mai multe articole din secțiunea Piețe de capital »Setari Cookie-uri