"In sedinta de astazi, 17.07 2013, Conslilul Autoritatii de Supraveghere Financiara a aprobat solicitarea SIF Banat-Crisana de dobandire a unei participatii calificate reprezentand 99,96% din capitalul social si din totalul drepturilor de vot ale SAI Muntenia Invest", se mentioneaza intr-un anunt al ASF.

SIF Banat Crisana avea nevoie si de aprobarea Consiliului Concurentei pentru a finaliza operatiunea. Institutia si-a dat deja acordul pe 27 iunie.
SIF Muntenia este administrata de SAI Muntenia Invest, a carei activitate este supravegheata de Consiliul Reprezentantilor Actionarilor (CRA).

La inceputul anului, SIF1 si-a anuntat intentia de a prelua controlul SAI Muntenia Invest, administratorul SIF Muntenia. In acest sens compania a notificat Comisia Nationala a Valorilor Mobiliare (CNVM) si Consiliul Concurentei, care urmau sa decida daca aproba tranzactia.

Anuntul a venit in contextul in care administratorul se afla in conflict deschis cu un grup de actionari coagulati in jurul omului de afaceri Gheorghe Iaciu si a firmei de brokeraj Swiss Capital, care reusisera anul trecut sa isi impuna cei mai multi membri in CRA.

In aprilie anul acesta cele doua grupuri au parut sa cada la pace dupa ce a fost aleasa o noua componenta a Consiliului Reprezentantilor, din care mai fac parte doar jumatate din persoanele impuse de Iaciu.

Actiunile SIF Muntenia si SIF Banat Crisana au fost suspendate de la tranzactionare pentru publicarea anuntului. Inainte ca schimburile sa fie oprite, actiunile SIF1 scadeau cu 1,7%, in vreme ce actiunile SIF4 pierdeau 2,2%, in conditiile in care majoritatea actiunilor de pe BVb erau pe minus.

Cititi si Dupa tauri si ursi, pe Bursa ar putea sa apara o noua specie: administratorii "mamut" de SIF-uri

Szel: Ma astept ca preluarea SAI Muntenia de catre SIF Banat Crisana sa se realizeze pana in iunie