Grupul de lobby World Gold Council, cu sediul la Londra, estimeaza ca India si China au fost cele mai mari piete in trimestrul al doilea dupa cantitatea de aur cumparatã.

Astfel, cererea din India a crescut cu 71%, iar piata chineza a urcat cu 87%, cumparatorii din cele doua tari investind in principal in lingouri si monede din aur, noteaza Bloomberg, care citeaza raportul trimestrial al World Gold Council.

Cererea de lingouri si monede din aur a atins un nou record, iar livrarile de bijuterii au urcat la cel mai ridicat nivel din 2008.

Pe de alta parte, achizitiile de aur efectuate de bancile centrale au scazut cu 57% fata de aceeasi perioada a anului trecut, la 71,1 tone.

Pretul aurului va inregistra in 2013 prima scadere anuala din ultimii 13 ani, deoarece unii investitori si-au pierdut increderea in metalul pretios ca activ sigur pe termen lung, dupa ce programele de stimulare monetara a economiei cu bani proaspat tipariti derulate de marile banci centrale nu au condus la cresterea inflatiei.

Pretul aurului a atins cel mai redus nivel din ultimii aproape 3 ani la sfarsitul lunii iunie, evolutie care a condus la o crestere a cererii, in special in Asia.

Pretul aurului pe piata spot a scazut in acest an la Londra cu 2%, la 1.323,56 dolari pe uncie (aproximativ 42,5 dolari pe gram). Pe 28 iunie, aurul a atins cel mai redus pret din ultimele 34 de luni, de 1.180,5 dolari pe uncie.