Piata de spatii de birouri din Capitala a inregistrat un volum total de tranzactii de inchiriere de 75.300 mp in trimestrul al treilea din 2018, dintre care cererea noua a fost de 20.400 mp. Conform datelor companiei de consultanta imobiliara Colliers International, solicitarile au provenit in mare masura din partea segmentelor de servicii profesionale si IT&C.

"Suprafata totala inchiriata - care include, pe langa inchirierile propriu-zise, renegocierile si prelungirile de contracte – a fost de aproximativ 73.500 mp, in crestere cu 18% fata de 2017. In schimb, cererea noua a inregistrat valori mai mici, de 20.400 mp, la jumatate fata de nivelul de anul trecut. Pe ansamblul primelor 9 luni ale anului, in mod clar se observa o temperare a activitatii de inchiriere si o echilibrare a pietei de spatii de birouri", a declarat Silviu Pop, head of research in cadrul Colliers International Romania.

In primele 9 luni ale anului, cea mai mare parte a cererii a venit din partea companiilor care ofera servicii profesionale (26% - inclusiv co-working), urmate indeaproape de companiile de IT&C (25%) si de firme cu profil energetic si industrial (19%).

De asemenea, doar din partea segmentului de co-working a rezultat un procent de 20% din cererea neta, respectiv 10,4% din cererea totala. "Amploarea acestui fenomen, evidentiata de intrarea Mindspace si Spaces pe piata locala, contribuie la senzatia de incetinire a pietei de birouri, intrucat aceasta parte a cererii noi nu este corelata si cu o crestere a ocuparii fortei de munca", a afirmat Sebastian Dragomir, head of office advisory in cadrul Colliers International.

In primele 3 trimestre din 2018, activitatea de inchiriere a fost dominata de zonele centrale (32%), urmata de Centru-Vest (18%) si de Vest (13%). Pe de cealalta parte, zonele din nordul Bucurestiului - Dimitrie Pompeiu, Piata Presei / Expozitiei si Floreasca-Barbu Vacarescu - au fost mai putin cautate (12%, 10%, respectiv 6%).

In ceea ce priveste chiriile, acestea au ramas in general stabile, desi unele subpiete, precum Floreasca - Barbu Vacarescu, resimt anumite presiuni asupra lor, ca urmare a cererii puternice din partea chiriasilor si a gradului scazut de neocupare. "In mod asemanator, presiuni de scadere asupra chiriilor s-ar putea resimti in viitor si in urma relocarilor tot mai frecvente din cladiri moderne de birouri in altele (stoc competitiv), fenomen ce a crescut in primele trei trimestre din 2018 la un nivel maxim post-criza de 26% din cererea totala", a adaugat Sebastian Dragomir.

Conform raportului Colliers International - Bucharest Office Market Q3 2018 - dupa o crestere modesta a stocului in primul semestrul (33.000 mp), al treilea trimestru a fost mai dinamic, cu 83.000 mp livrati. Ultimele luni ale lui 2018 vor fi la fel de active, cu peste 69.000 mp programati spre livrare, desi o parte din acest stoc ar putea fi amanat pentru 2019.

Colliers International este unul dintre liderii globali in domeniul consultantei imobiliare, cu peste 12.000 specialisti care lucreaza in 69 de tari.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Imobiliare și construcții »


Setari Cookie-uri