Ecartul dintre costurile salariale si productivitatea muncii plaseaza si in 2018 capitala Romaniei intre cele mai atractive orase din regiune si ca urmare vom vedea, in continuare, companii care vor dori sa intre sau sa isi extinda prezenta pe piata locala, apreciaza Silviu Pop, head of research in cadrul Colliers International. Astfel, "din datele pe care le avem la inceput de an, Microsoft si Ericsson ar putea genera cele mai mari tranzactii ale anului, fiecare de pana la 20.000 metri patrati" pe segmentul de spatii de birouri din Capitala.

"Vedem ceva mai multe provocari pentru piata de birouri in 2018 fata de anul trecut. Pentru a incepe cu aspectele pozitive, nu putem fi prea pesimisti daca tinem cont ca economia va continua sa creasca intr-un ritm alert (probabil in jur de 5%), inregistrand una din cele mai bune performante din Europa", a declarat Silviu Pop (foto).

In opinia sa, exista, insa, si o jumatate goala a paharului. "Pe de-o parte, rata somajului aflata la minime istorice si gradul destul de ridicat al nepotrivirii dintre cerere si oferta pe piata muncii sugereaza ca angajatorii vor avea probleme tot mai mari in a-si acoperi posturile libere".

Astfel, reprezentantul Colliers apreciaza ca "aceste evolutii se vor rasfrange si asupra pietei de spatii de birouri" si "deja remarcam ca dezvoltatorii imobiliari manifesta o prudenta crescuta, iar unele proiecte s-au amanat deja. Pe de alta parte, noi credem ca Bucurestiul intra intr-o concurenta tot mai mare cu orasele regionale in atragerea de companii, in conditiile in care acestea ofera cateva avantaje importante: costuri salariale ceva mai reduse si o atractivitate crescuta in ceea ce priveste migratia interna, dupa cum arata sondajele Bancii Mondiale".

Colliers: Planurile dezvoltatorilor de spatii de birouri pentru 2018 s-au redus deja cu o treime

Defalcat, "pe zona ofertei, am putea avea livrari de 200.000 mp de spatii noi de birouri, doar ca planurile pentru 2018 s-au redus deja cu o treime fata de acum 2-3 trimestre, deci daca piata muncii se va dovedi a fi si mai dificila decat arata la inceput de an, nu am exclude noi amanari. Cat priveste cererea de spatii de birouri, nu putem sa oferim o cifra precisa, deoarece ne aflam in perioada realizarii prognozelor, dar o evaluare initiala sugereaza ca ne-am putea gasi in zona tranzactiilor de inchiriere de anul trecut (in jur de 300.000 mp)", spune Silviu Pop.

Intrebat daca proiectele mixte de rezidential si comercial sau spatii de birouri vor cunoaste un interes mai ridicat in 2018, reprezentantul Colliers subliniaza ca acestea implica, totusi, resurse financiare foarte mari, precum si suprafete insemnate de teren si, in plus, gradul de precautie din piata ar putea creste putin in 2018.

"Chiar si asa, poate ca tocmai in acest context, proiectele mixte mari ar putea avea succes daca vom remarca elemente care sa le diferentieze in piata si sa devina efectiv destinatii (sa includa, de exemplu, un parc, un centru comercial, sa aiba o sinergie buna cu celelalte scheme - cum ar fi dezvoltarea din Theodor Pallady, cu componente de retail si rezidential, in cazul ultimului exemplu)", arata Silviu Pop.

Altfel, "strict pe piata de birouri, ca proiecte care vor transmite cele mai importante semnale, vom urmari cu mare atentie ce se va intampla cu cele din noile centre de afaceri, din zona Centru-Vest si Piata Presei / Bulevardul Expozitiei; aceste doua zone concentreaza aproape jumatate din livrarile de spatii noi din perioada 2018-2020", conchide consultantul Colliers.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Marius Alexandru Stanciu
Absolvent al Facultatii de Economie din cadrul Academiei de Studii Economice din Bucuresti si al unui program de Master, cu specializarea Economie Europeana, sustinut in aceeasi institutie, Marius Alexandru Stanciu dispune de o experienta jurnalistica de peste 12 ani, dobandita in cadrul redactiei Wall-Street.ro si acopera din punct de vedere editorial evenimente si interviuri din piata imobiliara, piata asigurarilor si pensii private.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Imobiliare și construcții »


Setari Cookie-uri