Deoarece dezvoltatorii de spatii de birouri sunt mai mult reactivi decat proactivi, activitatea de constructie s-a intensificat in ultimul an pe fondul rezultatelor economice favorabile, ceea ce a dus la o posibila supra-incarcare a calendarului de livrari, in contextul in care peste 0,7 milioane de metri patrati sunt programati pentru perioada 2019-2020. Aceasta situatie, in care rata neocuparii pe spatii de birouri ar putea depasi cu mult peste 10%, ar pune in perioada urmatoare o presiune uriasa pe chiriile practicate de dezvoltatori si proprietari, apreciaza Silviu Pop, head of research in cadrul Colliers International Romania.

"Oferta de spatii de birouri este supradimensionata pentru perioada anilor 2019-2020. Ca urmare, rata neocuparii, care se afla deja la 10%, poate sa creasca in continuare. Exista o legatura stabila intre chirii si rata neocuparii pe spatii de birouri, insa daca vom ajunge la un vacancy rate de 12-14%, agregat la nivel de piata, s-ar putea sa avem presiuni pe chirii in sensul scaderii acestora si, din acest motiv, acest avant al dezvoltarilor imobiliari s-ar putea temepera. Unele dintre proiectele de spatii de birouri anuntate pentru 2020 sau chiar la finalul lui 2019 ar putea fi chiar amanate", spune Silviu Pop (foto).

Piata de spatii de birouri din Capitala a inregistrat un volum total de tranzactii de inchiriere de 75.300 mp in trimestrul al treilea din 2018, dintre care cererea noua a fost de 20.400 mp. Conform datelor companiei de consultanta imobiliara Colliers International, solicitarile au provenit in mare masura din partea segmentelor de servicii profesionale si IT&C.

"Suprafata totala inchiriata - care include, pe langa inchirierile propriu-zise, renegocierile si prelungirile de contracte - a fost de aproximativ 73.500 mp, in crestere cu 18% fata de 2017. In schimb, cererea noua a inregistrat valori mai mici, de 20.400 mp, la jumatate fata de nivelul de anul trecut. Pe ansamblul primelor 9 luni ale anului, in mod clar se observa o temperare a activitatii de inchiriere si o echilibrare a pietei de birouri", a mai spus Silviu Pop.

In primele 9 luni ale anului, cea mai mare parte a cererii a venit din partea companiilor care ofera servicii profesionale (26% - inclusiv co-working), urmate indeaproape de companiile de IT&C (25%) si de firme cu profil energetic si industrial (19%). "La 9 luni, cererea noua de spatii de birouri a fost acoperita in proportie mare si de co-working. Insa, aceasta cerere nu este atat de solida, pentru ca nu are locuri de munca nou infiintate in spate. Cumva este o scadere si mai mare daca ne gandim la cererea noua care este efectiv generata de companii care vin, angajeaza sau se extind si inchiriaza spatii de birouri", arata Silviu Pop.

El adauga ca aceasta tendinta poate fi observata si din evolutia numarului de noi locuri de munca create in sectorul privat. Astfel, daca incepand din ianuarie 2017 reusise sa ajunga la un record de peste 100.000 de joburi nou create la 12 luni, in prezent, ritmul anualizat a scazut la aproximativ 60.000. In primele 3 trimestre din 2018, activitatea de inchiriere a fost dominata de zonele centrale (32%), urmata de Centru-Vest (18%) si de Vest (13%). Pe de cealalta parte, zonele din nordul Bucurestiului – Dimitrie Pompeiu, Piata Presei/Expozitiei si Floreasca-Barbu Vacarescu – au fost mai putin cautate (12%, 10%, respectiv 6%).

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Marius Alexandru Stanciu
Absolvent al Facultatii de Economie din cadrul Academiei de Studii Economice din Bucuresti si al unui program de Master, cu specializarea Economie Europeana, sustinut in aceeasi institutie, Marius Alexandru Stanciu dispune de o experienta jurnalistica de peste 12 ani, dobandita in cadrul redactiei Wall-Street.ro si acopera din punct de vedere editorial evenimente si interviuri din piata imobiliara, piata asigurarilor si pensii private.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Imobiliare și construcții »


Setari Cookie-uri