Piata de spatii de birouri din Capitala s-a schimbat semnificativ in ultimul deceniu: a trecut de la o piata masiv subdezvoltata, la un relativ echilibru intre cerere si oferta in prezent, desi livrarile luasera avant chiar inainte de criza financiara. Insa, acum, ca si atunci, Romania se afla la finalul unei perioade de crestere economica si, daca va urma o incetinire economica va deveni dificil pentru dezvoltatorii imobiliari sa isi respecte planurile legate de noile livrari de spatii de birouri. Dar, exista suficiente zone de subdezvoltare pentru Romania, precum orasele regionale, care pot servi drept un "buffer" chiar si in contextul incetinirii economiei, arata Silviu Pop, head of research in cadrul companiei de consultanta imobiliara Colliers.

In uma recesiunii economice din perioada 2009-2010, rata de neocupare in piata de spatii de birouri din Romania a sarit, de la putin peste 0%, la aproape 20%, si, desi a revenit la un nivel mult mai sustenabil (undeva la 8%), chiriile solicitate de catre proprietari au ramas, in continuare, mult mai reduse decat acum un deceniu. S-ar putea obiecta, totusi, in privinta chiriilor, ca scala de raportare era alta acum zece ani, in contextul in care stocul total de spatii de bioruri era atunci de aproximativ patru ori mai redus decat in prezent (2,6 milioane de metri patrati).

Dar, "faptul ca rata neocuparii pe segmentul de spatii de birouri a scazut intr-un ritm gradual in perioada de reviriment economic de dupa criza financiara, chiar daca stocul total a crescut semnificativ, evidentiaza o prudenta sporita in randul dezvoltatorilor ", spune Silviu Pop (foto), pentru wall-street.ro.

Alaturi de o imbunatatire a calitatii chiriasilor (adica, mai multor companii de tip blue-chip), acest lucru sugereaza ca piata ar trebui sa fie oarecum mult mai bine pregatita pentru a face fata, eventual, unei noi corectii economice de amploare. Cu toate acestea, deoarece dezvoltatorii (nu doar pentru cei de spatii de birouri) sunt mai degraba "re-activi" decat "pro-activi", activitatea de constructie s-a intensificat foarte mult in perioada anului curent, pe fondul rezultatelor economice foarte favorabile inregistrate de tara noastra in ultimii ani.

Colliers: Dezvoltatorii ar putea fi nevoiti sa isi reduca planurile generoase de spatii de birouri

"In cazul dezvoltatorilor, daca ne gandim la cum s-au aglomerat livrarile de spatiie industriale, de spatii de birouri si de retail in 2007-2008, acestea veneau foarte mult ca urmare a stirilor extrem de favorabile din zona economica din anii precedenti", adauga Silviu Pop.

In opinia sa, "este important sa remarcam ca si acum venim dupa, probabil, una din cele mai bune perioade de crestere economica din istoria moderna a Romaniei (depasita poate doar de perioada din jurul aderarii la UE); in acelasi timp, sunt semne suficiente ca activitatea economica se modereaza: cresterile salariale reale nu mai sunt de doua cifre, rata somajului este langa minime istorice, iar proiectiile noastre si ale multor alti analisti arata ca dinamica Produsului Intern Brut va converge catre nivelul potential, in jurul a 3,5-4,0%. Daca activitatea companiilor in general (nu doar a celor de real estate) se bazeaza in planul de afaceri si in discutia cu creditorii pe evolutiile din ultimii ani s-ar putea sa aiba surprize negative pe termen mediu".

In consecinta, perioada 2019-2020 ar putea fi ceva mai dificili, potrivit estimarilor Colliers, mai ales daca proprietarii isi mentin planurile de dezvoltare. Insa, "luand in calcul situatia din piata fortei de munca (competitia tot mai acerba pentru talente - n.r.), ne asteptam ca dezvoltatorii sa isi diminueze planurile generoase de livrari de spatii de birouri (aproximativ 0,7 milioane mp, adica aproape o treime din stocul existent a fost anuntat pentru 2019-2020)", adauga Silviu Pop.

Din fericire, adauga analistul Colliers International, "referindu-ne strict la segmentul imobiliar, exista suficiente zone de subdezvoltare pentru Romania, care pot servi drept un buffer chiar si in contextul incetinirii economiei (de exemplu, pietele de office din orasele regionale, gradul redus de acoperire cu spatii moderne de retail in multe orase de dimensiuni medii si mici). Acum depinde foarte mult si de amplitudinea acestei incetiniri; pana acum, insa, ne aflam in paradigma unei aterizari line a economiei, in opinia noastra", conchide Silviu Pop.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Marius Alexandru Stanciu
Absolvent al Facultatii de Economie din cadrul Academiei de Studii Economice din Bucuresti si al unui program de Master, cu specializarea Economie Europeana, sustinut in aceeasi institutie, Marius Alexandru Stanciu dispune de o experienta jurnalistica de peste 12 ani, dobandita in cadrul redactiei Wall-Street.ro si acopera din punct de vedere editorial evenimente si interviuri din piata imobiliara, piata asigurarilor si pensii private.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Imobiliare și construcții »


Setari Cookie-uri