Liviu Tudor, presedintele si fondatorul Genesis Property, companie care a dezvoltat parcurile de spatii de birouri Novo Park si West Gate din Capitala, apreciaza ca "biroul viitorului" va fi legat exclusiv de experienta si de facilitatile oferite angajatilor. Astfel, "«fabrica de continut» va fi mai importanta decat cladirile si locatia", in contextul in care conectivitatea intre diferite puncte ale orasului nu va mai fi o problema.

"Astazi, tinerii care doresc sa se angajeze nu isi mai evalueaza optiunile doar in functie de criteriul salariului, ci si pe baza unei liste de beneficii pe care angajatorul este dispus si poate sa le ofere. De exemplu, uneori, una dintre componentele acestei liste vizeaza si desfasurarea activitatii de acasa. Ca urmare, dezvoltatorii au inteles acest aspect si incearca sa creeze facilitati cat mai diferite si inovatoare in parcurile de spatii de birouri, in asa fel incat angajatului unui chirias sa ii placa, bineinteles, in continuare sa lucreze de acasa, dar, in acelasi timp, sa ii placa si mai mult sa vina sa lucreze de la birou", spune Liviu Tudor (foto).

Astfel, "viitorul va apartine facilitatilor si nu va mai conta atat de mult GLA" (suprafata inchiriabila - n.r.). "Daca un parc de spatii de birouri este acum caracterizat prin marimea terenului, metri patrati construiti sau daca are cafenea si sala de fitness, eu cred ca in viitor, un campus de spatii de birouri va fi caracterizat doar de facilitati si de tehnologie", arata presedintele Genesis.

Liviu Tudor subliniaza in acest sens ca, in ultimii ani, strategia Genesis a fost de a nu mai construi alte parcuri de spatii de birouri, ci de a se concentra doar pe dezvoltarea serviciilor din cele existente, adica Novo Park si West Gate. "Proprietarii profesonisti ar trebui sa puna accent nu doar pe managementul facilitatilor clasice, precum: paza sau curatenie, ci si pe constructia acestei «fabrici de continut» in care chiriasii si angajatii acestora sa beneficieze de evenimente. Rezultatul a fost ca avem deja patru chiriasi cu care am semnat pana acum contracte pe 18 ani, neintrerupti".

La categoria facilitati, Genesis Property a inaugurat recent in West Gate prima piscina exterioara (foto jos) cu pista de alergare si rollerblading din Romania, amplasata intr-un parc de spatii de birouri. Deschisa de la 1 august 2018, piscina dispune de o capacitate totala de 200 locuri pe sezlong si este adresata chiriasilor si angajatilor acestora, precum si studentilor din cadrul campusului universitar West Gate Studios. Investitia in aceasta facilitate s-a ridicat la 1,5 milioane de euro, iar constructia a necesitat o perioada de doi ani.

West Gate

De asemenea, in luna august a anului curent, in parcul de afaceri Novo Park din zona Pipera, Genesis Property a introdus WIFI gratuit si mobilier de relaxare in zonele exterioare. Investitiile in cele doua facilitati s-au ridicat la 50.000 euro si au constat in echipamente de retelistica si mobilier de exterior, care a fost amplasat in zona verde a parcului, intr-un spatiu de 200 mp.

Liviu Tudor: Co-working -ul va deveni un "must have" la spatii de birouri

Intrebat de co-working, Liviu Tudor a subliniat ca si acest concept va deveni tot mai mult un "must have" in dezvoltarea unui campus de spatii de birouri. O sa deschidem si noi. Multinationalele apreciaza foarte mult conceptul de "intrapreneurship". Adica, si-ar dori in structurile lor relativ sever inchegate sa aiba si o mentalitate de antreprenoriat. Si-ar dori ca in vecinatatea lor sa se afle spatii de co-working pentru antreprenorii mici si foarte tineri. Acolo se creeaza zumzetul necesar in care si multinationalele isi pot trimite echipele sa faca team building pentru antreprenoriat - astfel incat si angajatii sa devina un fel de antreprenori in structura multinationalelor. Asadar, este un must have. Eu cred ca peste 20 de ani, un parc de birouri nu va putea fi deschis fara piscina si spatii de co-working", a incheiat presedintele Genesis Property.

West Gate Business Park cuprinde 5 cladiri clasa A, un campus privat studentesc - West Gate Studios, o unitate de cazare Studio One - Accommodation Suites (cu o capacitate de cazare de 32 de camere) si 15.000 mp spatii verzi exterioare. Novo Park este situat in zona de birouri Pipera si este format din sapte cladiri. Ambele dispun de cate o suprafata inchiriabila de 75.000 mp.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Marius Alexandru Stanciu
Absolvent al Facultatii de Economie din cadrul Academiei de Studii Economice din Bucuresti si al unui program de Master, cu specializarea Economie Europeana, sustinut in aceeasi institutie, Marius Alexandru Stanciu dispune de o experienta jurnalistica de peste 12 ani, dobandita in cadrul redactiei Wall-Street.ro si acopera din punct de vedere editorial evenimente si interviuri din piata imobiliara, piata asigurarilor si pensii private.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Imobiliare și construcții »


Setari Cookie-uri