Subscrierile au inceput la ora 9:30, iar in primele cinci ore, pe transa subscrierilor mici (intre 100 si 15.000 de actiuni) au fost plasate 359 de ordine pentru 1,4 milioane de titluri. Volumul de actiuni subscrise si pentru care au fost plasate ordine in sistemul Bursei pana aproape de ora 15:00 reprezinta 56% din transa destinata micilor investitori.

Micii investitori pot subscrie doar la 15 lei/actiune, insa beneficiaza de un discount de 8% (daca subscriu in primele trei zile) si de 3% (daca subscriu din a patra zi) din pretul care va fi stabilit la final, in functie de subscrierile investitorilor institutionali. Discountul se va aplica doar pentru investitorii care subscriu intre 100 si 15.000 de actiuni, in timp ce investitorii de retail care plaseaza ordine pentru pachete mai mari de 15.000 de titluri si investitorii institutionali vor plati pretul stabilit la finalul ofertei.

Oferta este structurata in trei transe, dintre care cea mai mare (85% din actiuni) este detinata investitorilor institutionali si in functie de subscrierile de pe aceasta va fi determinat si pretul la care vor fi vandute actiunile. Investitorii institutionali vor putea subscrie la orice pret din intervalul 11,2 si 15 lei/titlu.

Pe transa investitorilor mari de retail (cu subscrieri de minim 15.001 de titluri), in primele ore ale ofertei au fost plasate patru ordine pentru 188.600 de actiuni, reprezentand aproape 15% din titlurile de pe acest segment. Pe transa investitorilor mari de retail sunt disponibile titluri reprezentand 5% din toata oferta.

Subscrierile reduse de pe acest segment sunt explicabile prin faptul ca acesti investitori asteapta ultimele zile ale ofertei pentru a-si plasa ordinele, astfel incat sa nu stea cu banii blocati daca ar face subscrierile din prima zi.

O astfel de situatie a fost consemnata si la oferta secundara derulata in aprilie la Transgaz, care a avut o structura apropiata.

Citeste si:

Compania de stat Nuclearelectrica deruleaza in perioada 9 - 20 septembrie o oferta prin care vrea sa atraga fonduri nete de 272,8 - 369,3 milioane lei (61,7 - 83,5 milioane euro). Nuclearelectrica vrea sa vanda 25,3 milioane de actiuni noi, reprezentand 10% din capitalul social actual, la preturi cuprinse intre 11,2 lei/titlu si 15 lei/titlu.

Daca toate actiunile vor fi vandute la pretul minim cerut, iar micii investitori vor cumpara titlurile acordate lor la discountul de 8%, oferta ar urma sa fie de aproape 282 milioane lei (aproape 64 milioane euro). Daca va fi stabilit pretul maxim, de 15 lei, si micii investitori vor avea acelasi discount, de 8%, oferta va depasi 377 milioane lei (85 milioane euro).

Cheltuielile totale suportate pentru derularea ofertei sunt intre 9 milioane lei si 10 milioane lei si vor fi suportate integral de Nuclearelectrica.

In urma ofertei, participatia statului va scadea de la 90,27% la 81,28% din actiuni (daca Fondul Proprietatea va participa la majorarea de capital), sau la 82,07% (daca FP nu va participa la suplimentarea capitalului).

In situatia in care Fondul Proprietatea va cumpara actiunile ce ii revin in baza dreptului de preferinta va ramane cu 9,73%, iar daca nu va subscrie la oferta participatia va scadea la 8,84% din actiuni.

Analistii casei de brokeraj Tradeville au calculat un pret tinta de 12,17 lei in urmatoarele 12 luni pentru actiunile Nuclearelectrica, bazandu-se pe dividendele pe care compania le-ar putea distribui in urmatorii ani, si cred ca investitorii institutionali vor sustine cotatia de la bursa in primele zile de la listare. Astfel, pretul tinta este cu 8,66% peste nivelul minim din oferta si, totodata, cu 18,87% sub pragul maxim din oferta.