Producatorul de vinuri Purcari (WINE) se va lista pe Bursa de Valori Bucuresti (BVB), dupa ce oferta publica initiala (IPO) pe care a desfasurat-o in ultimele doua saptamani a fost subscrisa de investitorii persoane fizice in proportie de 412%, in vreme ce transa investitorilor institutionali a fost de asemenea subscrisa integral, potrivit unor informatii din piata. Succesul IPO-ului Purcari vine intr-un moment in care pietele de actiuni trec printr-o perioada de instabilitate, dominata de temeri privind o eventuala inversare a trendului pozitiv din ultimele luni.

Pretul IPO-ului Purcari nu afost anuntat oficial pana la ora redactarii acestei stiri.

Oferta Purcari s-a desfasurat in perioada 29 ianuarie – 8 februarie, intervalul pretului de subscriere fiind cuprins intre 19 si 28 lei/actiune.

Investitorii de retail au trimis ordine de cumparare de aproape 4 ori mai mari decat actiunile Purcari pe care le aveau rezervate, la finalul zilei de joi, in sistemul BVB fiind inregistrate 1.582 de ordine pentru 4,04 milioane de titliuri. Persoanele fizice au putut subscrie doar la pretul maxim al IPO-ului, de 28 lei/actiune, astfel ca valoarea ordinelor trimise de micii investitori a ajuns la 112,2 mil. lei (24 mil. euro).

Un total de 980.000 de actiuni au fost alocate in transa de retail a ofertei Purcari, in vreme ce investitorii institutionali au avut rezervata o transa de 8,82 milioane de actiuni. Subscrierile din transa institutionalilor nu sunt publice, insa potrivit informatiilor din piata aceasta a fost vanduta integral, astfel ca IPO-ul va fi finalizat cu succes.

IPO-ul Purcari se inchide vine intr-o saptamana dominata de instabilitate atat pe Bursa de Valori Bucuresti cat si in pietele de capital internationale.

In prima zi a saptamanii, Bursa din New York a scazut scazut cu un urias 4,6% (1.175 puncte) pe indicele Dow Jones, panica contaminand in sedinta de marti majoritatea pietelor europene. Evolutia negativa a fost pusa pe seama unei cresteri bruste a dobanzilor la titlurilor de trezorerie americane (de la 2,4% la 2,8% in mai putin de o saptamana), precum si a temerilor inflationiste din SUA. In zilele care au urmat insa, bursele au dat semne de revenire, joi, de exemplu, Bursa de Valori Bucuresti inchizand cu o crestere de 0,6%.

Vinaria Purcari a fost fondata in anul 1827, in partea de sud-est a Republicii Moldova. In prezent, Purcari este o companie de tip holding ce detine activele Purcari, Crama Ceptura, Bostavan si Bardar. Grupul este un jucator important pe segmentele de vinuri si brandy din Europa Centrala si de Est, pietele principale pe care isi desfasoara activitatea fiind Romania, Moldova, Cehia, Slovacia si Ucraina.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Ionut Sisu
Ionuț Șișu scrie pentru Wall-Street.ro din anul 2011, iar în prezent ocupă funcția de redactor-șef adjunct . El și-a început activitatea în presă în 2007, în departamentul de limbă engleză al Mediafax monitorizare. În perioada 2008-2009, Ionuț a acoperit domeniile piețe de capital și finanțe personale în cadrul Business Standard, publicația de afaceri a trustului Realitatea-Cațavencu. După o scurtă perioada de timp în cadrul Corect...

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Piețe de capital »



Setari Cookie-uri