"Fed este cel mai mare fond de hedging din istorie. Genereaza probabil venituri de 80-90 de miliarde de dolari pe an pentru guvernul american. Acest lucru nu se intampla in urma cu cativa ani", a afirmat Buffett in fata studentilor de la Georgetown University din Washington.

Banca centrala cumpara lunar obligatiuni de 85 de miliarde de dolari pentru sustinerea redresarii economiei SUA, care iese din cea mai grava criza de la Marea Depresiune.

Presedintele Fed, Ben Bernanke, si ceilalti lideri ai institutiei au decis in aceasta saptamana sa mentina achizitiile la acelasi nivel, in loc sa le reduca asa cum anticipau majoritatea analistilor. Banca a motivat ca are nevoie de mai multe semne de imbunatatire a conditiilor economice.
Fed a remis anul trecut Departamentului Trezoreriei 88,4 miliarde de dolari. Platile au crescut semnificativ in ultimii cinci ani, odata cu acumularea de active.

Buffett l-a laudat pe Bernanke pentru faptul ca a semnalat in 2008 ca va face orice va fi necesar pentru stabilizarea pietelor si crede ca succesorul acestuia ar trebui sa urmeze aceeasi politica in domeniul stimularii economiei.

Fotografia de final de an a...
Citeste si: Bursa in 2018: aceeasi lichiditate si actiuni subevaluate

Mandatul lui Bernanke la sefia Fed se incheie in ianuarie, iar cel mai probabil inlocuitor este vicepresedintele institutiei, Janet Yellen.
Buffett, in varsta de 83 de ani, a devenit al patrulea cel mai bogat om al planetei transformand compania de investitii Berkshire intr-o afacere de 289 miliarde de dolari.