„In Romania, teoretic exista companii listate din aceasta categorie (n.red. IMM) insa nu pot spune ca situatia actuala este benefica pentru ele sau chiar pentru Bursa. Sistemul trebuie reformat; cel mai usor cred ca ar fi sa atragem noi companii antrepronoriale intr-un mediu nou format si care sa fie in acelasi timp reglementat”, afirma Sobolewski.

Sistemul alternativ de tranzactionare (ATS) al Bursei de la Bucuresti este teoretic destinat micilor companii care vor sa se tranzactioneze pe Bursa, dar care nu sunt insa suficient de mari pentru a putea accesa piata principala. In practica insa, extrem de putine companii au luat in considerare acest segment de piata, doar doua societati romanesti (Pro Vorbas si Transilvania Leasing) fiind in prezent listate pe ATS.

Seful bursei a mai declarat ca un IMM romanesc nu are avea nicio sansa pe bursa externa, iar chiar si companiile de dimensiuni apreciabile ar intampina dificultati in pietele straine.

„Nu vad motive pentru companiile romanesti de a se lista in afara. In cazul unui IMM chiar nu vad nicio explicatie rationala pentru o asemenea mutare. Este o greseala daca antreprenorii se gandesc ca bursa este doar pentru companiile majore. Acum cativa ani am fost socat cand un antreprenor polonez mi-a spus ca aceasta era parerea lui inainte de a se lista”, mentioneaza polonezul.