Persoanele care au devenit actionari la cele cinci Societati de Investitii Financiare (SIF) in urma privatizarii in masa au detineri foarte mici, existand circa 5,5 milioane de actionari carora le revine un dividend net in valoare de sub 5 lei, conform datelor SIF Moldova, transmise de Asociatia pentru Reformarea Sistemului de Impozite si Taxe (ARSIT), informeaza Mediafax.

"Pentru aceste dividende, indiferent la cat se cifreaza ele per actionar, SIF-urile au obligatia de a plati la buget impozitul pentru venituri, indiferent daca sumele respective sunt platite efectiv actionarilor sau nu. Actionarii, la randul lor, au de asemenea de achitat taxe in consecinta, indiferent daca si-au incasat sau nu dividendele", arata asociatia intr-un comunicat.

Fiscul a transmis Caselor de sanatate aceste informatii in 2013, iar actionarii pentru care venitul din dividende era venit unic au primit decizii de impunere din oficiu, expediate de Casa Nationala de Asigurari de Sanatate (CNAS), pentru CASS aferente acestor venituri.

Citeste si:

Deciziile de impunere stabileau debite de plata, precum si dobanzi si penalitati pentru neplata acestora la timp.

"Asa se face ca un numar semnificativ de romani au de plata in 2013 un impozit de 44 lei, pentru o suma de cinci lei pe care posibil sa nu o fi incasat. In consecinta, ARSIT a trimis o scrisoare catre ANAF, sesizand aspectele mai sus mentionate si a solicitat anularea deciziilor de impunere din oficiu emise de Casele de Sanatate si reanalizarea acestora, precum si o modificare legislativa", se mai spune in comunicat.
Organizatia a primit, pana la 10 octombrie, doar raspunsuri partiale din partea autoritatilor la solicitarile inaintate