31 Octombrie 2013

Investitiile de private equity raman modeste: doar doua tranzactii in noua luni



Fondurile de private equity au realizat doar doua tranzactii in Romania in primele noua luni ale anului, mai multe decat in Ungaria si Rusia (cate o tranzactie), dar mai putine decat in Cehia (5) si Polonia (8), potrivit datelor Ernst&Young (E&Y).

Cele doua tranzactii din Romania luate in calcul de consultantii de la Ernst&Young sunt preluarea companiei de curierat intern Cargus de catre fondul de private equity Abris Capital Partners si achizitia producatorului de vopsele Deutek de catre fondul Axxess Capital de la fondul Advent International, noteaza Mediafax.

Valoarea tranzactiilor nu a fost facuta publica, insa intr-un raport care analizeaza piata tranzactiilor realizate de fondurile de private equity in primul semestru E&Y estima ca in cazul Cargus preluarea se ridica la circa 4 milioane de euro.

Tranzactia prin care a fost transferata compania de curierat intern de la Deutsche Post DHL la Abris Capital Partners a fost semnata in octombrie 2012 si aprobata de autoritati in primul trimestru al acestui an.

Potrivit datelor E&Y, Polonia se afla in continuare in topul preferintelor fondurilor de private equity, astfel ca cele opt tranzactii incheiate in primele noua luni au totalizat 149 milioane de euro, cea mai mare fiind in suma de 51 de milioane de euro.

Pe locul doi in functie de valoarea tranzactiilor, intre tarile din Europa Centrala si de Est luate in calcul de E&Y, se pozitioneaza Cehia, cu 59 milioane de euro, din care 29 milioane de euro doar dintr-o preluare. In Rusia s-a incheiat o singura tranzactie, dar cu o valoare de 46 milioane de euro. Si Turcia se plaseaza inaintea Romaniei ca valoare a tranzactiilor, cele doua dealuri incheiate in primele noua luni totalizand 30 de milioane de euro.

Romania depaseste astfel doar Ungaria, care printr-o singura tranzactie a totalizat 4 milioane de euro, iar lucrurile par ca nu se vor imbunatati pana la finele anului.

"In prezent vedem o activitate intensa pe piata de private equity in Polonia si Turcia si se asteptam ca volumele tranzactiilor sa creasca in trimestrul al patrulea increase. In celelalte tari din Europa Centrala si de Sud, activitatea este neuniforma, cu cateva tranzactii care au avut loc in Bulgaria, Ungaria si Romania. Sanatatea, retailul si bunurile de larg consum continua sa fie interesante pentru fondurile de private equity din Europa Centrala, dar majoritatea tranzactiilor de dimensiuni mai mari finalizate sunt inca in domeniul productiei", apreciaza reprezentantii E&Y.

Investitiile fondurilor de private equity si de venture capital in Romania au totalizat anul trecut doar 27 milioane de euro (din opt tranzactii), minimul ultimilor sase ani, iar valoarea exit-urilor a consemnat un maxim, respectiv 120 milioane de euro, potrivit Asociatiei Europene de Private Equity si Venture Capital.

O alta tranzactii incheiata in acest an a fost vanzarea de catre Radu Georgescu a firmei Avangate fondului de investitii Francisco Partners din Silicon Valey, realizata la inceptul lunii octombrie.



Citeste si