Bursa de la Bucuresti a scazut cu 0,42%, intr-o piata unde investitorii au fost mai activi la tranzactionarea actiunilor lichide, iar transferurile de marti au dus rulajul BVB din acest an peste pragul de 10 miliarde lei pe segmentul actiunilor, pentru prima data in ultimii sase ani, scrie Mediafax.

Rulajele au inceput sa creasca de la finalul lunii octombrie, sustinute de intrari de bani noi in piata odata cu oferta derulata de Romgaz (SNG) pentru listare, dar si datorita investitorilor care cauta randamente mai ridicate din plasamentele in actiuni ca alternativa la scaderea dobanzilor acordate de banci pentru depozite. Bani noi au intrat in piata si prin oferta in care Fondul Proprietatea a rascumparat 4,35% din propriile actiuni, pentru 600 milioane lei (134,8 milioane euro).

Atentia investitorilor s-a indreptat inca de la inceput spre actiunile de regula lichide, prin acestea regasindu-se titlurile Fondului Proprietatea, SIF-urile si o parte dintre companiile din sectorul energetic (Romgaz, OMV Petrom, Transgaz, Transelectrica si Nuclearelectrica).

"Chiar daca oferta Romgaz a reusit sa atraga bani noi in piata pe conturile de retail, cred in continuare ca volumele inregistrate pe cei mai importanti emitenti listati la BVB dupa capitalizarea bursiera (OMV Petrom, Romgaz si Fondul Proprietatea) sunt realizate in cea mai mare proportie de institutionalii romani si straini. Interes exista din partea investitoriilor de retail, acesta s-a vazut pe actiunile OMV Petrom dupa vanzarea participatiei BERD, dar in continuare rulajele raman modeste comparativ cele ale institutionaliilor. In ultimele sedinte volume interesante au inceput sa inregistreze SIF-urile, iar coroborat cu strapungerea pragurilor de rezistenta pe unele dintre ele am putea vedea o continuare a cresterilor. Lichiditatea este mai ridicata pe blue-chipuri deoarece acestea se afla in special in colimatorul institutionalilor, luand in considerare restrictiile unora de a nu face achizitii in afara pietei principale", a declarat pentru MEDIAFAX Adrian Ormenisan, seful Serviciului de intermediere din SSIF Broker (BRK).

Incluzand si ofertele publice derulate in acest an, la BVB au fost tranzactionate actiuni de 10,02 miliarde lei (2,269 miliarde euro), piata inregistrand cel ridicat rulaj dupa varful din 2007, cand transferurile au insumat 13,802 miliarde lei (4,152 miliarde euro), iar bursa a atins maxime istorice. Pragul de 10 miliarde de lei a fost depasit marti.

Rulajul mediu zilnic al BVB in acest an este de 43,5 milioane lei (9,8 milioane euro), fata de 55,2 milioane lei (16,6 milioane euro) in 2007.
Indicele general al Bursei, BET-C, a crescut in acest an cu 16,2%, iar indicele BET, al celor mai lichide zece actiuni (exceptand SIF-urile), a urcat cu 20,3%.

Totusi, urmele corectiilor dure din timpul crizei financiare inca se vad in cei doi indici, care sunt la mare distanta de nivelurile de la finalul anului 2007, in timp ce indicii unor mari burse au revenit puternic si in acest an chiar au atins noi maxime istorice. Raportat la nivelurile de la finalul anului 2007 indicele BET-C este cu peste 50% mai jos, iar indicele BET este pe minus cu 37%.

"Intrucat nu mai sunt evenimente cu impact important asupra pietelor cred ca finalul de an va fi unul linistit, iar potentialul de crestere al pietei de capital romanesti ar putea fi unul important. Nu sunt insa la fel de optimist cu privire la primul trimestru a anului viitor, cand evenimentele din SUA ar putea antrena o oarecare nervozitate in piete", a mai spus brokerul.

Indicele BET, al celor mai lichide zece actiuni, a incheiat sedinta de marti in scadere cu 0,51%, iar titlurile companiilor din sectorul energetic au plasat indicele BET-NG cu 0,39% sub nivelul de luni.

Pe de alta parte, indicele BET-FI, al actiunilor celor cinci SIF-uri si al titlurilor Fondului Proprietatea, a avansat cu 0,82%. Titlurile SIF-urilor au crescut cu 0,39% - 2,24%, in timp ce actiunile Fondului Proprietatea au scazut cu 0,19%.

Fluctuatii reduse au consemnat si cei doi indici extinsi ai BVB, BET-XT si BET-BK. Indicele BET-XT a stagnat, iar BET-BK a crescut cu 0,2%.
Indicele BET-XT reflecta evolutia celor mai lichide 25 de actiuni romanesti, inclusiv SIF-urile si Fondul Proprietatea. Indicele BET-BK cuprinde primele 25 de actiuni in functie de lichiditate, printre care titlurile bancii austriece Erste (EBS), SIF-urile si Fondul Proprietatea.
Operatiuni de peste 1 milion de lei au inregistrat de actiuni emise de doar 11 din cele 82 de companii listate pe primele trei categorii si la sectiunea titlurilor internationale. Transferurile cu titlurile lichide au dus rulajul pietei la 61,9 milioane lei (13,9 milioane euro), suma usor peste cea de luni, de 61,4 milioane lei (13,8 milioane euro).

Actiunile Fondului Proprietatea si titlurile Romgaz au fost cele mai lichide din piata, cu operatiuni de 23,1 milioane lei (inclusiv doua deal-uri in suma de 4 milioane lei) si, respectiv, 14,2 milioane lei. Cele doua actiuni au asigurat, astfel, 60% din lichiditatea pietei.
Titlurile Fondului Proprietatea au scazut cu 0,19%, la 0,8085 lei, insa au ramas usor sub recordul atins saptamana trecuta, cand unele transferuri au fost realizate la 0,817 lei/actiune.

Actiunile Romgaz au crescut cu aproape 1%, la 35,1 lei, si s-au apropiat usor de pretul maxim atins in ziua listarii, de 35,95 lei.
Pe piata de la Londra, cotatia certificatelor de depozit Romgaz a scazut nesemnificativ, cu 0,09%, la 10,72 dolari (35,16 lei). La Londra au fost tranzactionate 105.987 de certificate de depozit (GDR), pentru de 1,1 milioane dolari (3,7 milioane lei), iar la bursa de la Bucuresti au fost rulate 405.951 actiuni. Fiecarui GDR ii corespunde o actiune Romgaz.

Rulaje de peste 1 milion de lei au inregistrat si actiunile Bancii Transilvania (4,2 milioane lei), OMV Petrom (3,7 milioane lei), Impact (3,1 milioane lei, inclusiv 6 deal-uri cu 4,8% din titluri - 2,9 milioane lei), SIF Banat-Crisana (2,7 milioane lei, din care un deal de 690.000 de lei), SIF Transilvania (2,3 milioane lei), SIF Oltenia (1,6 milioane lei), BRD (1,3 milioane lei), Transgaz (1,2 milioane lei), Nuclearelectrica (1,1 milioane lei).

Pe piata Rasdaq, investitorii au transferat actiuni de 828.000 de lei, cu mult sub rulajul de luni, de 34 milioane lei (7,6 milioane euro). Lichiditatea de luni a fost asigurata aproape in totalitate de tranzactii cu aproape 17% din actiunile Ductil Buzau (DUCL), de 33,5 milioane lei (7,5 milioane euro).
La inchiderea pietei principale de la Bucuresti, bursele de la Paris si Londra erau in scadere cu pana la 0,5%, iar piata de la Frankfurt era in stagnare.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Piețe de capital »



Setari Cookie-uri