Traian Basescu a anuntat luni seara ca nu aproba memorandumul cu FMI, din cauza accizei de 7 eurocenti la carburanti. Decizia a avut un impact imediat asupra cursului de schimb, leul inchizand ziua de marti la o cotatie de 4,4684 pentru un euro, cel mai mare nivel inregistrat in ultimele doua luni si jumatate.

De asemenea, majoritatea actiunilor de pe BVB au scazut, insa intensitatea corectiilor a fost una minora (-0,05% pe indicele BET si -0,5% pe BET-FI).

“Totul trebuie interpretat prin prisma electorala. Este zgomot politic specific unui an electoral si pe care ni-l asumam in urmatoarele luni. Niciuna dintre parti (n.red. Traian Basescu / Victor Ponta) nu isi permite sa renunte la angajamentul cu FMI, sau sa forteze atat de mult incat sa puna in pericol acest acord. Din acest motiv cred ca se va gasi o solutie”, este de parere Mihai Caruntu, seful departamentului de analiza piete de capital din cadrul BCR.

Citeste si:

Scaderile inregistrate ieri pe BVB au venit si in contextul in care pietele externe au suferit corectii semnificative cauzate de teama investitorilor privind reducerea programului de stimuli financiari desfasurat de catre Rezerva Federala a SUA. In Marea Britanie, indicele FTSE 100 a pierdut 0,8%, in vreme ce principalii indici ai pietelor din Austria si Germania au scazut cu 1,5%.

“Romania este in continuare bine vazuta pe plan extern datorita consolidarii deficitului fiscal, iar actiunile romanesti, mai ales cele energetice, vor aduce anul viitor dividende cu randamente nete de cel putin 4-5%, in conditiile in care dobanzile bancare sunt asteptate sa se duca sub 4%. Avem o bursa de energie in mare parte, in frunte cu Fondul Proprietatea, iar liberalizarea preturilor la energie nu va face decat ca profitul acestor companii sa creasca in viitor. In acest context nu vad de ce aceasta disputa ar face mai putin atractive actiunile. Pe termen lung fondurile de pensii si chiar si investitorii straini vor continua sa considere atractiva piata locala”, mentioneaza Caruntu.

Premierul Victor Ponta urma sa se intalneasca la finalul zilei de marti cu presedintele Traian Basescu pentru a avea o intrevedere pe tema memorandumului cu FMI si a proiectului de buget pe 2014. La intalnirea urmau sa mai participe guvernatorul BNR, Mugur Isarescu, cat si ministrul Finantelor, Daniel Chitoiu, si ministrul delegat pentru Buget, Liviu Voinea.