"Nu se poate asa ceva. Sunt 10 ani de mers inapoi. Eu nu am alta solutie decat sa resping aceasta lege, sa o retrimit la Parlament si sa o contest la Curtea Constitutionala daca nu se gaseste o solutie de restabilire a prevederilor Codului Penal", a spus Basescu.

El a explicat ca, daca legea ar fi aprobata astazi, peste 30 de parlamentari ar rasufla usurati, din care 8 se afla deja in Instanta din cauza ANI.

"Cred ca astazi Parlamentul a gresit fundamental si a compromis Romania", a avertizat Basescu.

Proiectul de lege a fost introdus pe ordinea de zi suplimentara a Camerei si a fost votat fara ca raportul comisiei sa fie publicat si fara dezbatere in plen. De altfel, Comisia juridica a intocmit raportul luni seara, in aceeasi sedinta controversata in care a fost adoptat si proiectul Legii amnistierii. Este vorba despre proiectul de Lege pentru abrogarea art. 74 indice 1 din Codul penal, la care au fost adoptate mai multe amendamente, informeaza Mediafax.

Citeste si:

Conform raportului, printr-un amendament propus si adoptat de Comisia juridica, presedintele si parlamentarii sunt scosi din categoria functionarilor publici prevazuta in Codul Penal. Astfel, la articolul 147 Codul Penal prevede ca "prin «functionar public» se intelege orice persoana care exercita permanent sau temporar, cu orice titlu, indiferent cum a fost investita, o insarcinare de orice natura, retribuita sau nu, in serviciul unei unitati dintre cele la care se refera art. 145 (autoritati, institutii publice, persoane juridice de interes public - n.r.)".

De asemenea, "prin «functionar» se intelege persoana mentionata in alin. 1, precum si orice salariat care exercita o insarcinare in serviciul unei alte persoane juridice decat cele prevazute in acel alineat". Comisia juridica a introdus un nou alineat potrivit caruia: "Sunt exceptati de la dispozitiile art. 147, Presedintele Romaniei, deputatii si senatorii, precum si persoanele care isi desfasoara activitatea in cadrul unei profesii liberale, in baza unei legi speciale si care nu sunt finantati de la bugetul de stat, acestia raspunzand penal, civil sau administrativ in conformitate cu dispozitiile legilor speciale in baza carora isi desfasoara activitatea, precum si cu dispozitiile dreptului comun, cu respectarea dispozitiilor prezentului alineat".

Conform raportului, la sedinta comisiei au fost prezenti 22 de deputati, din totalul de 27 membri, iar raportul a fost adoptat cu majoritate de voturi, inregistrandu-se doar 4 abtineri. Proiectul nu a fost dezbatut in plen, ci a fost trecut direct la vot final.

Astfel, raportul propus de Comisia juridica a fost adoptat cu 240 voturi "pentru", 57 de voturi "impotriva" si 4 abtineri. Camera Deputatilor este forul decizional la acest proiect.