Presedintele Traian Basescu a declarat, marti, ca modificarile la Codul Penal adoptate de Camera Deputatilor sunt "dramatice" si "darama zece ani de munca si activitate a institutiilor anticoruptie" precum DNA sau ANI.

Camera Deputatilor a adoptat, marti, un proiect de lege prin care presedintele si parlamentarii sunt scosi din categoria functionarilor publici prevazuta in Codul Penal, insa seful statului, Traian Basescu, a anuntat in cadrul unei conferinte de presa ca respinge legea si o retrimite Parlamentului spre modificare.

"Nu se poate asa ceva. Sunt 10 ani de mers inapoi. Eu nu am alta solutie decat sa resping aceasta lege, sa o retrimit la Parlament si sa o contest la Curtea Constitutionala daca nu se gaseste o solutie de restabilire a prevederilor Codului Penal", a spus Basescu.

"Efectele modificarilor introduse azi sunt dezastruoase din punct de vedere al credibilitatii Romaniei", a mentionat seful statului, in conferinta de presa sustinuta la Palatul Cotroceni. "Cred ca asazi Parlamentul a gresit fundamental si a compromis Romania".

Traian Basescu a adaugat ca a vazut punerea presedintelui Romaniei in categoria de "nefunctionari publici" si o trateaza "ca pe o chestiune ironica".
"Dar un presedinte, prin definitie, e un inalt functionar, ales, care e la dispozitia serviciului public pe care il are. Un senator sau deputat e parte a unei puteri in stat. Puterea legislativa nu e un butic, este o institutie fundamentala a statului ronman, care e formata din senatori si deputati, care la randul lor sunt particica din acea institutie publica. Nu putem confunda Parlamentul, Presedintia cu un butic din Gara de Nord", a mai spus Basescu, conform Mediafax.

Proiectul de lege a fost introdus pe ordinea de zi suplimentara a Camerei si a fost votat fara ca raportul comisiei sa fie publicat si fara dezbatere in plen. De altfel, Comisia juridica a intocmit raportul luni seara, in aceeasi sedinta controversata in care a fost adoptat si proiectul Legii amnistierii. Este vorba despre proiectul de Lege pentru abrogarea art. 74 indice 1 din Codul penal, la care au fost adoptate mai multe amendamente.

Conform raportului, printr-un amendament propus si adoptat de Comisia juridica, presedintele si parlamentarii sunt scosi din categoria functionarilor publici prevazuta in Codul Penal. Astfel, la articolul 147 Codul Penal prevede ca "prin «functionar public» se intelege orice persoana care exercita permanent sau temporar, cu orice titlu, indiferent cum a fost investita, o insarcinare de orice natura, retribuita sau nu, in serviciul unei unitati dintre cele la care se refera art. 145 (autoritati, institutii publice, persoane juridice de interes public - n.r.)".

De asemenea, "prin «functionar» se intelege persoana mentionata in alin. 1, precum si orice salariat care exercita o insarcinare in serviciul unei alte persoane juridice decat cele prevazute in acel alineat". Comisia juridica a introdus un nou alineat potrivit caruia: "Sunt exceptati de la dispozitiile art. 147, Presedintele Romaniei, deputatii si senatorii, precum si persoanele care isi desfasoara activitatea in cadrul unei profesii liberale, in baza unei legi speciale si care nu sunt finantati de la bugetul de stat, acestia raspunzand penal, civil sau administrativ in conformitate cu dispozitiile legilor speciale in baza carora isi desfasoara activitatea, precum si cu dispozitiile dreptului comun, cu respectarea dispozitiilor prezentului alineat".

Conform raportului, la sedinta comisiei au fost prezenti 22 de deputati, din totalul de 27 membri, iar raportul a fost adoptat cu majoritate de voturi, inregistrandu-se doar 4 abtineri. Proiectul nu a fost dezbatut in plen, ci a fost trecut direct la vot final. Astfel, raportul propus de Comisia juridica a fost adoptat cu 240 voturi "pentru", 57 de voturi "impotriva" si 4 abtineri. Camera Deputatilor este forul decizional la acest proiect.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Social »



Setari Cookie-uri