“Volumul de tranzactionare mai ridicat pe Bursa de la Bucuresti arata ca BVB este piata principala pentru actiunile Romgaz. Listarea unei companii de stat ar trebui sa ii faciliteze transformarea intr-o companie moderna, eficienta si profitabila, capabila sa concureze cu succes cu alte societati similare din regiune. Acest lucru se poate face doar in piata sa de origine, unde isi desfasoara activitatea de baza si unde se afla clientii sai”, a declarat Sobolewski, intr-un comunicat de presa.

Conform website-ului London Stock Exchange si datelor Reuters, pentru perioada de tranzactionare 25 noiembrie – 10 decembrie, volumul de actiuni tranzactionat la BVB a fost de 1,589 mil actiuni, cu 67% peste volumul de tranzactionare al GDR-urilor din Londra. Oficialii BVB spun ca lichiditatea mai mare de pe bursa locala este sustinuta de activitatea investitorilor de retail si a faptului ca piata de capital din Romania este mai aproape de activitatea de baza a emitentului insusi.

“Investitorii de retail sunt furnizori de lichiditate, importanti nu numai pentru bursa, dar si pentru emitentii care isi doresc o baza solida de investitori in cazul in care vor dori sa isi majoreze capitalul social in viitor”, spune Ludwik Sobolewski.

Romgaz este cel mai mare producator si furnizor de gaze naturale din Romania, statul listand pe bursa 15% din companie in luna octombrie. Actiunile SNG se tranzactionau in dimineata zilei de joi la un pret de 34,93 lei, in crestere cu 1%. Avand in vedere aceasta cotatie, compania era evaluata la 13,3 mld. lei.