Producatorul de energie Nuclearelectrica (SNN) a strans, in perioada 2004 – 30 noiembrie 2013 suma de 545 milioane lei pentru finantarea constructiei unui depozit pentru deseurile radioactive generate de reactoarele nucleare ale centralei din Cernavoda, investitie de 452 milioane euro, fara TVA.

"Contributia Nuclearelectrica la Agentia Nucleara si pentru Deseuri Radioactive (ANDR), platita in perioada 2004 – 30 noiembrie 2013, este in suma de 545 milioane lei", potrivit datelor Nuclearelectrica transmise la solicitarea Mediafax.

Suma de 545 milioane de lei provine din doua taxe pe care Nuclearelectrica le plateste pentru energia electrica produsa.

Pentru a strange aceste fonduri, Nuclearelectrica vireaza anual banii la ANDR, care apoi ii depune intr-un depozit la Trezoreria statului. Constructia depozitului de deseuri radioactive este estimata la 452 milioane de euro, fara TVA. Sumele vor fi utilizate progresiv, iar pentru deschiderea depozitului este nevoie de 69 milioane de euro, fara TVA.

Una dintre taxe, de 0,60 euro pe MWh are ca scop constituirea resurselor financiare necesare dezafectarii fiecarei unitati nuclearoelectrice de la centrala din Cernavoda.

Citeste si:
10 motive pentru a-ti aduce afacerea pe bursa
10 motive pentru care...

A doua taxa, in valoare de 1,40 euro pe MWh, este destinata constituirii fondurilor necesare construirii si punerii in functiune a depozitului de deseuri radioactive produse prin operarea unitatilor nuclearoelectrice.

Nuclearelectrica este controlata de stat, prin Departamentul pentru Energie. Compania asigura anual circa 18% din necesarul de electricitate la nivel national.


Te-ar putea interesa si:


Mai multe articole din sectiunea Piete de capital »
Ascultă primul podcast de FinTech și digital banking din piață.

Citeste si
Contractul pentru Biharia-Bors, trimis pentru finantare la CE