Bursa de la Bucuresti a crescut cu 0,38% in utima sedinta de tranzactionare dinaintea Craciunului, intr-o piata unde putini investitori au mai intrat la transfer, iar lichiditatea a fost sustinuta doar de cateva actiuni de regula lichide, scrie Mediafax.

Piata a fluctuat usor inca din primele minute ale sedintei, atentia investitorilor fiind directionata doar spre cateva actiuni. Rulaje de peste 500.000 de lei au inregistrat actiuni emise de doar 9 din cele 82 de companii listate pe primele trei categorii si la sectiunea titlurilor internationale.

Investitorii mai pot realiza tranzactii in acest an la BVB doar in sedintele din 27 si 30 decembrie.

Lichiditatea de luni, de doar 23,9 milioane lei (5,3 milioane euro), este cu 30% peste rulajul de vineri, de 18,3 milioane lei (4,1 milioane euro). Aproape 60% din valoarea transferurilor de luni au reprezentat tranzactii cu actiunile Romgaz (7,9 milioane lei, din care trei deal-uri de 5,1 milioane lei), Transgaz (3,1 milioane lei) si Fondul Proprietatea (3,1 milioane lei).

Indicele BET, al celor mai lichide zece actiuni, a incheiat ziua in crestere cu 0,62%, iar indicele BET-NG, al titlurilor companiilor din sectorul energetic, a avansat cu 0,42%.

Citeste si:
Bittnet, evaluata pe AeRO cu 18% peste pretul platit de Carpathia
Bittnet, evaluata pe AeRO cu...

In acelasi timp, indicele BET-FI, al actiunilor celor cinci SIF-uri si al titlurilor Fondului Proprietatea (FP), urcat cu 0,56%.

Indicele BET-XT a crescut cu 0,58%, iar indicele BET-BK s-a situat cu 0,55% peste nivelul de vineri.

Indicele BET-XT reflecta evolutia primelor 25 de actiuni romanesti in functie de lichiditate, inclusiv SIF-urile si Fondul Proprietatea, iar BET-BK cuprinde cele mai lichide 25 de actiuni, inclusiv titlurile bancii austriece Erste, SIF-urile si Fondul Proprietatea.

Pe piata principala actiunile Romgaz au crescut cu 0,38%, la 33,93 lei, iar deal-urile au fost realizate la 33,95 lei, cu 0,44% peste ultima cotatie de vineri.

Citeste si:
Banca Transilvania bate un nou record pe Bursa
Banca Transilvania bate un...

La inchiderea pietei principale de la Bucuresti, pe bursa de la Londra, erau deja rulate 268.081 certificate de depozit Romgaz, fata de 232.887 de actiuni Romgaz la BVB. Fiecarui certificat de depozit ii corespunde o actiune Romgaz. Tranzactiile de la Londra au cumulat 2,7 milioane dolari (8,8 milioane lei), iar pretul a crescut cu 0,8%, la 10,1 dolari (33,05 lei).

In prima zi de tranzactionare pe sistemul alternativ al BVB, a fost realizata doar o tranzactie cu o actiune SIF Imobiliare (SIFI), de 100 de lei. Firma a fost infiintata de SIF Banat-Crisana si inregistrata in Cipru. SIF Imobiliare a preluat de la SIF Banat-Crisana participatii de 100,4 milioane lei (22,4 milioane euro) detinute la 18 societati cu activitati in domeniul imobiliar.

Pe piata Rasdaq, investitorii au transferat luni actiuni de 980.000 de lei, fata de 8 milioane lei in sedinta precedenta.

Rulajul de vineri a fost asigurat in principal de un deal cu 9,2% din actiunile firmei Bucur Obor (7,6 milioane lei), care administreaza centrul comercial cu acelasi nume din Capitala. Pachetul respectiv de actiuni a fost vandut de fondul de investitii Broadhurst Investments Limited si a fost cumparat de cel mai mare actionar al Bucur Obor, Laurentiu Postovaru, prin firma Amadeus Group.

Citeste si:
Acalmie pe bursa dupa Pastele catolic
Acalmie pe bursa dupa Pastele...

Postovaru detine aproximativ 47% din actiunile Bucur Obor.

La inchiderea pietei principale de la Bucuresti, bursele vest-europene erau in crestere cu pana la 0,7%, linia fiind urmata si de majoritatea pietelor din Europa Centrala si de Est, care au avansat cu pana la 0,6%.


Te-ar putea interesa și:


Mai multe articole din secțiunea Piețe de capital »Citește și
Autoritatea Financiara britanica a aprobat prospectul listarii FP
Setari Cookie-uri