In general indiferenta la disputele politice, piata de capital romaneasca se va afla anul acesta intr-o situatie diferita. Deciziile privind privatizarile unor companii precum Hidroelectrica, Electrica, sau chiar Romtelecom, au sanse sa treaca in plan secundar pentru politicienii a caror prioritate vor fi fara indoiala alegerile si referendumul din 2014.

Niciodata in ultimul deceniu Romania nu a susinut trei scrutine atat de importante intr-un singur an. Liderii USL, alianta care detine majoritatea in Parlament, au anuntat ieri ca alegerile prezidentiale din 2014 vor fi sustinute in noiembrie, in vreme ce referendumul pentru pentru validarea Constitutiei modificate va fi sustinut simultan cu alegerile europarlamentare de la sfarsitul lunii mai.

Cu o agenda atat de incarcata, politicienii ar putea sa “uite” cel putin pentru o perioada de calendarul privatizarilor, lucru de care brokerii si investitorii se tem cel mai mult, mai ales avand in vedere trecutul presarat cu promisiuni netinute pe care toate guvernele, indiferent de culoarea politica, l-au avut in ultimii ani.

In trecut influenta alegerilor asupra pietei de capital era mica, insa acum trebuie sa tinem cont ca asteptam privatizari si emisiuni de obligatiuni de la companii de stat.

Exceptie a facut anul trecut, cand, la presiunea FMI, statul si-a mentinut tintele asumate si a adus pe Bursa de Valori Bucuresti (BVB) actiunile Romgaz (SNG), Nuclearelectrica (SNN), cat si un pachet suplimentar de titluri Transgaz (TGN).

“In trecut influenta alegerilor asupra pietei de capital era mica, insa acum trebuie sa tinem cont ca asteptam privatizari si emisiuni de obligatiuni de la companii de stat. In aceste conditii este posibil sa vedem un impact al alegerilor, sau al discutiilor politice din jurul alegerilor. Trebuie sa avem de asemenea in vedere ca in 2013 au venit investitori straini in Romania odata cu listarile, iar acestia sunt sensibili la stirile politice majore”, spune Valerian Ionescu, seful departamentului piete de capital din cadrul BCR.

Listarile facute de statul roman in 2013 au reprezentat o importanta bula de oxigen pentru BVB, care in ultimii cinci ani nu mai inregistrase nici macar o singura oferta publica initiala de actiuni (IPO).

“In privinta intensificarii luptei politice speram ca efectele ei negative sa nu fie pronuntate. In general asteptarile pentru 2014 sunt pozitive. La nivelul factorilor interni as aprecia ca fiind mai importante listarile Hidroelectrica, CE Oltenia si, eventual, Electrica SA, respectiv asteptarile privind evolutia mediului macroeconomic. Poate chiar mai importanti decat evolutiile interne ar fi atitudinea globala catre activele cu risc (in special actiuni) si evolutia economiilor majore de la nivelul UE”, mentioneaza Ovidiu Dumitrescu, director general adjunct al casei de brokeraj Tradeville.

Cum au aratat anii electorali din 2000 si pana in prezent

Impactul alegerilor din ultimii 13 ani asupra actiunilor pare sa fie unul important la o privire rapida asupra BET si BET-FI, principalii indici ai pietei locale. In realitate insa, influenta scrutinelor a fost minima, evolutiile incadrandu-se in trendul general de piata de la momentele respective.

Alegeri in Romania si evolutia Bursei

In 2008, de exemplu, an in care bursa locala s-a prabusit cu peste 70%, PDL a castigat alegerile legislative. Este insa imposibil de crezut ca BVB ar fi reusit sa evite colapsul inregistrat la nivel global in acel an, indiferent de partidul care ar fi castigat alegerile.

2008 a fost de altfel si singurul an electoral in care Bursa de Valori Bucuresti (BVB) a inchis in scadere, revenirile pietei din 2004 si 2009 marcand cei mai buni ani in care s-au desfasurat alegeri.

Si pentru ca Romania nu are o istorie foarte lunga de alegeri prezidentiale, merita mentionat si ce se intampla in pietele mult mai dezvoltate cu ocazia scrutinelor prezidentiale. Astfel, in SUA, doar in 4 din ultimii 21 de ani electorali indicele S&P 500 a inchis in scadere, cel mai mare randament (+43,6%) fiind inregistrat in 1928. Pentru mai multe detalii cititi statistica realizata de About.com.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Ionut Sisu
Ionuț Șișu scrie pentru Wall-Street.ro din anul 2011, iar în prezent ocupă funcția de redactor-șef adjunct . El și-a început activitatea în presă în 2007, în departamentul de limbă engleză al Mediafax monitorizare. În perioada 2008-2009, Ionuț a acoperit domeniile piețe de capital și finanțe personale în cadrul Business Standard, publicația de afaceri a trustului Realitatea-Cațavencu. După o scurtă perioada de timp în cadrul Corect...

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Piețe de capital »



Setari Cookie-uri