SIF Oltenia (SIF5) a obtinut anul trecut un profit de 130 milioane lei (29,4 milioane euro), cu 47% peste castigul consemnat in 2012, cresterea fiind sustinuta in principal de vanzarea unor pachete de actiuni Banca Transilvania, BRD si Biofarm.

Compania a consemnat in anul 2012 un castig de 88,4 milioane lei, informeaza Mediafax. Profitul a fost asigurat prin realizarea unor tranzactii mai mari cu pachete de titluri din portofoliu, precum BRD (BRD), Banca Transilvania (TLV) si Biofarm (BIO).

La finalul lunii septembrie, SIF Oltenia detinea 1,99% din actiunile Bancii Transilvania si 3% din titlurile BRD, fata de 4,58% si, respectiv, 4,16% la inceputul anului trecut.

Doar in primele noua luni ale anului trecut SIF Oltenia a vandut titluri din portofoliu de 223,8 milioane lei (50,7 milioane euro), suma de 3,7 ori mai mare fata de aceeasi perioada a exercitiului financiar anterior.

O alta tranzactie importanta a fost realizata in luna octombrie, cand SIF Oltenia a vandut catre SIF Muntenia (SIF4) aproape toate actiunile detinute la Biofarm, pentru 96 milioane lei.

Castigul raportat de SIF Oltenia la finalul lunii decembrie, de 130 milioane lei, este cu 840.000 de lei sub cel afisat la sfarsitul lunii noiembrie, reiese dintr-o raportare transmisa, marti, de SIF Oltenia Bursei de Valori.

Activul net a crescut anul trecut cu aproape 12%, de la 1,432 miliarde lei la 1,604 miliarde lei. Numai in luna decembrie, activul a avansat cu 1,24%, de la 1,584 miliarde lei de la finalul lunii noiembrie.

Actiunile la companii listate erau evaluate la sfarsitul anului la peste 1 miliard de lei, cu 19,16% mai mult decat in aceeasi perioada din 2012, iar participatiile la companii nelistate erau de 631 milioane lei, in crestere cu 4,12%.

Printre cele mai importante participatii la companiile listate sunt actiunile OMV Petrom, BRD, Transelectrica si Transgaz, in timp ce pachetul reprezentand 6,29% din titlurile BCR este cea mai valoroasa detinere la o companie nelistata.

SIF Oltenia este singura societate de investitii financiare care nu a vandut actiunile BCR catre Erste, actionarul majoritar al acestei banci.

La sfarsitul lunii septembrie, SIF Oltenia detinea 1,16% din titlurile OMV Petrom (SNP), 6,86% din actiunile Transelectrica (TEL) si 1,68% din titlurile Transgaz (TGN). Societatea detinea la finalul anului trecut participatii la 71 de companii (33 listate si 38 necotate), fata de 86 de companii in 2012 (40 de companii listate si 46 de firme necotate).

Actiunile SIF Oltenia au urcat in 2013 cu peste 41%, iar in primele sedinte din 2014 au spart pragul de 2 lei, pentru prima data in ultimii cinci ani si patru luni.

In prima parte a sedintei bursiere de marti, actiunile companiei au scazut cu 1,13%, la 2,007 lei. La acest pret, capitalizarea bursiera a SIF Oltenia este de 1,164 miliarde lei (257,3 milioane euro).

Actiunile sunt tranzactionate la un pret cu 27% mai mic decat valoarea activului net pe actiune de la finalul anului trecut, de 2,7648 lei.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Piețe de capital »



Setari Cookie-uri