Bursa a crescut cu 0,3%, dupa doua sedinte consecutive de scadere usoara, insa cei mai multi investitori au continuat sa fie prudenti la tranzactionare, iar lichiditatea a fost asigurata in principal de cateva actiuni precum Fondul Proprietatea si OMV Petrom.

In precedentele doua zile, indicele general al BVB, BET-C, a scazut cu aproape 0,9%, iar indicele BET, al celor mai lichide zece actiuni, a coborat cu 1,4%.

Piata s-a intors pe verde chiar de la deschiderea sedintei de miercuri, insa atentia putinilor investitori prezenti la tranzactionare a fost directionata doar spre cateva actiuni de regula lichide.

"Inceputul de an nu a continuat in acealasi registru al lichiditatii si interesului precum ne obisnuisem in ultima parte a anului trecut. Printre factorii care au condus la prudenta si atenta observare sunt si evolutia pietelor externe, unde s-au inregistrat fluctuatii mai ample. In asteptarea stirilor care sa contureze posibile evolutii ale celor mai importante companii listate, atentia unora dintre investitori pare sa se fi orientat mai mult spre small-caps (actiuni cu lichiditate redusa - n.r.), in special sub forme speculative care au animat piata prin cresteri semnificative", a declarat Mihai Chisu, broker la Swiss Capital.

La inchiderea sedintei, indicele BET a fost pe plus cu 0,27%, iar actiunile companiilor din sectorul energetic au plasat indicele BET-NG cu 0,4% peste nivelul de marti.

Citeste si:
Autoritatea Financiara britanica a aprobat prospectul listarii FP
Autoritatea Financiara...

Indicele BET-FI, al actiunilor celor cinci SIF-uri si al titlurilor Fondului Proprietatea (FP), a incheiat ziua in crestere cu 0,39%. Titlurile a patru dintre SIF-uri au consemnat cresteri intre 0,4% si 2,06%, in timp ce actiunile SIF Oltenia si titlurile Fondului Proprietatea au scazut cu 0,5% si, respectiv, cu 0,3%.

Indicele extins BET-XT a crescut cu 0,46%, iar indicele extins BET-BK a avansat cu 0,68%.

Indicele BET-XT reflecta evolutia primelor 25 de actiuni romanesti in functie de lichiditate, inclusiv SIF-urile si Fondul Proprietatea, iar BET-BK cuprinde cele mai lichide 25 de actiuni, inclusiv titlurile bancii austriece Erste, SIF-urile si Fondul Proprietatea.

Investitorii au tranzactionat in total actiuni de 31 milioane lei (6,8 milioane euro), suma cu 15% peste rulajul de marti, de 27 milioane lei (5,9 milioane euro). Aproape 60% din rulajul de miercuri a fost asigurat de transferuri cu titlurile Fondului Proprietatea (10,7 milioane lei, din care doua deal-uri de 4,1 milioane lei), Transgaz (3,3 milioane lei, inclusiv un deal de 940.000 de lei), OMV Petrom (2,3 milioane lei, inclusiv un deal de 478.000 de lei) si o tranzactie negociata cu aproape 0,5% din actiunile Zentiva (2,2 milioane lei).

Citeste si:
Bittnet, evaluata pe AeRO cu 18% peste pretul platit de Carpathia
Bittnet, evaluata pe AeRO cu...

Deal-uri au mai fost realizate cu actiuni Romgaz (848.000 de lei), BRD (460.000 de lei) si BVB (336.000 de lei).

Actiunile Impact Developer&Contractor (IMP) au crescut pentru a doua zi consecutiv cu aproape 15% si au ajuns la 0,7255 lei. Operatiunile au cumulat 820.000 de lei.

In sedinta precedenta, aproape toate actiunile Impact tranzactionate au fost cumparate de cel mai mare actionar al companiei, omul de afaceri Gheorghe Iaciu.

Cresteri semnificative au consemnat si actiunile Dafora (+7,45%), Turbomecanica (+7,33%) si Compa (+9,14%). Titlurile Dafora si Turbomecanica au consemnat rulaje apropiate, de 205.000 de lei si, respectiv, de 203.000 de lei, iar operatiunile cu actiunile Compa au cumulat 160.000 de lei.

Citeste si:
Banca Transilvania bate un nou record pe Bursa
Banca Transilvania bate un...

Pe piata Rasdaq, investitorii au tranzactionat actiuni de 2,1 milioane lei, fata de 567.000 de lei in sedinta precedenta. Aproape 90% din lichiditate a fost asigurata de o tranzactie cu 29,66% din actiunile Companiei de Informatica Aplicata Cluj Napoca (SEOL), in valoare de aproape 1,9 milioane lei.

La finalul sedintei de la Bucuresti, bursele vest-europene erau in crestere cu pana la 1,9%, linia fiind urmata si de majoritatea pietelor din Europa Centrala si de Est, care avansau cu pana la 1,2%.


Te-ar putea interesa si:


Mai multe articole din sectiunea Piete de capital »
Ascultă primul podcast de FinTech și digital banking din piață.

Citeste si
Dezastru pe Bursa: Site-ul BVB s-a inchis. BET-FI -10%; BET -8%
Setari Cookie-uri