Dupa primele 30 de minute de tranzactionare de miercuri, indicele BET, al celor mai lichide zece actiuni, a avansat cu 0,29%, iar indicele BET-NG, al titlurilor companiilor din sectorul energetic, a crescut cu 0,37%.

Pe de alta parte, indicele BET-FI, al actiunilor celor cinci SIF-uri si al titlurilor Fondului Proprietatea (FP), a urcat cu 0,93%.

Indicele extins BET-XT a crescut cu 0,48%, iar indicele extins BET-BK a avansat cu 0,94%.

Indicele BET-XT reflecta evolutia primelor 25 de actiuni romanesti in functie de lichiditate, inclusiv SIF-urile si Fondul Proprietatea, iar BET-BK cuprinde cele mai lichide 25 de actiuni, inclusiv titlurile bancii austriece Erste, SIF-urile si Fondul Proprietatea.

Lichiditatea pietei, de 1,12 milioane de lei, a fost sustinuta de transferurile cu actiunile FP, care inregistrau un rulaj de 454.000 lei. Titlurile afisau un avans de 0,31%, la 0,818 lei.

Citeste si:

Actiunile Erste Bank consemnau un avans semnificativ, de 3,8%, sustinute de sentimentul pozitiv din pietele internationale. Cel mai recent schimb a fost perfectat la 134 lei, dar rulajul era redus, de doar 65.000 lei.

Monedele statelor emergente sunt in crestere miercuri, lira turceasca inregistrand cea mai puternica apreciere din 2008 dupa o decizie surpriza a bancii centrale de la Ankara de a majora puternic dobanda la operatiunile de refinantare.

Banca centrala a Turciei a decis marti seara, intr-o sedinta de urgenta a consiliului de politica monetara, majorarea dobanzii pentru operatiunile de refinantare la o saptamana de la 4,5% la 10%, pentru a sustine lira, potrivit Bloomberg.

Bursele cresc in Asia si Europa, iar tranzactiile futures pe bursa de la New York indica de asemenea evolutii pozitive.