3 Februarie 2014

Ce intrebari au investitorii incepatori si cum raspund brokerii



Asadar v-ati hotarat sa gasiti o alternativa pentru a va investi economiile. Ati auzit ceva despre bursa, despre fondurile mutuale sau forex, dar nu sunteti sigur care varianta este cea mai sigura sau care vi se potriveste.In continuare vom incerca sa oferim raspunsuri la principalele intrebari pe care un investitor nou le are inainte de intra in piata.

Cat de riscant este sa investesti?

Acest articol face parte din campania "Academia Broker", un proiect editorial care isi propune sa aduca un plus de educatie si detalii despre o piata financiara mult prea des privita cu indoiala de catre romani.

Reclamele sau deja binecunoscutele promisiuni legeate de castigurile pe care le puteti face in paita financiara ar putea sa va faca sa va grabiti imediat sa incepeti tranzactionare. Inainte de toate incercati sa raspundeti sincer la cateva intrebari: ce fel de persoana sunteti? Ce ati face daca o actiuni pe care ati cumparat-o ar scadea cu 10% intr-o zi? Dar daca ar scadea cu 30% in cateva saptamani? Ati vinde panicat?

Daca in mod normal nu va plac riscurile dar totusi ati vrea sa investiti in actiuni, atunci cea mai buna optiune pe care o aveti sunt fondurile mutuale. Nici acestea nu sunt 100% sigure, insa nu se compara cu a investi pe cont propriu, fara prea multe cunostinte, direct pe bursa. Fondurile mutuale sunt in general diversificate si administrate de persoane specializate in domeniu. In plus, puteti sa alegeti daca investiti intr-un fond mai sigur, precum unul monetar (care investeste in obligatiuni, depozite si titluri de stat) sau intr-un fond de actiuni.

Unui investitor care face primele plasamente i-as recomanda companii mari si cat mai sigure, iar aici vorbim de societati precum Petrom, Romgaz, Transelectrica sau Nuclearelectrica.

"Riscurile sunt mai mari decat la un depozit bancar, nimeni nu poate nega acest lucru. Totusi, pentru a diminua cat mai mult aceste riscuri, unui investitor care face primele plasamente i-as recomanda companii mari si cat mai sigure, iar aici vorbim de societati precum Petrom, Romgaz, Transelectrica sau Nuclearelectrica. Mai ales in domeniul utilitatilor exista destule companii care nu sunt volatile, precum SIF-urile, si reprezinta alegeri bune pentru incepatori. Portofoliul initial ar trebui sa fie format din circa 10 companii, iar apoi sa fie redus la maxim 5 pe care investitorul sa le urmareasca atent", spune Mihai Muresian, directorul de tranzactionare al case de brokeraj Intercapital Invest.

Fondurile sunt mai sigure, si va vor consuma mult mai putin timp, insa in comparatie cu investitiile pe cont propriu exista si o parte mai putin buna: comisioane ceva mai mari si in general randamente mai scazute.


Cat timp este necesar pentru a investi?

Raspunsul la aceasta intrebare depinde de alternativa pe care o veti alege pentru a investi. O alegere atenta a unui fond mutual va permite investitorului sa "externalizeze" munca pe care selectia si urmarirea actiunilor o presupune.

De cealalta parte, a investi pe cont propriu pe bursa reprezinta alternativa care va consuma cel mai mult timp, deoarece va trebui sa urmariti cu atentie ce se intampla cu societatile si companiile pe care le aveti in portofoliu. Ca investitor, trebuie sa puteti intelege cum face bani o companie, ce perspective are, si care sunt principalele riscuri pe care le are de infruntat. Pentru a intelege aceste lucruri veti avea nevoie de timp... sau de un broker foarte bun si foarte bine intentionat care sa va sfatuiasca.

"Avand in vedere ca vorbim despre investitorii incepatori, acestia ar trebui sa isi plaseze banii pe niste perioade mai lungi de timp si sa nu incerce sa speculeze pe termen scurt. Ca urmare, un investitor pe termen mediu-lung va avea nevoie de cateva zile, poate un weekend, sa isi formeze portofoliul initial de actiuni. Dupa si-a facut propria cercetare, nu este nevoie sa urmareasca acele actiuni 'la minut'. Atat timp cat o data la 3 zile, sau macar la o saptamana, verifica cele mai importante stiri despre acele companii, portofoliul ar trebui sa fie in regula", este de parere Mihai Muresian.


Am vazut ca o actiune a crescut cu 100%. Cat de bine este sa iti investesti banii intr-o singura companie?

Din cand in cand in orice piata apare o serie de actiuni al caror pret explodeaza. Anul trecut, de exemplu, a fost cazul dezvoltatorului imobiliar Impact, care a urcat cu peste 300%; in 2011 titlurile combinatului Oltchim Ramnicu Valcea au crescut cu un incredibil 440%.

Astfel de cresteri spectaculoase ii fac pe anumiti investitori sa se gandeasca uneori daca nu cumva este mai bine sa isi puna toate ouale intr-un singur cos si sa astepte cresterea care sa ii imbogateasca.

Adevarul este insa ca aceste evolutii sunt extrem de greu de anticipat si de multe ori au loc datorita unor evenimente iesite din comun, pe care nimeni nu le poate prevedea. De asemenea, nu trebuie sa uitam si reversul medaliei: ce se intampla daca actiunea in care v-ati investit toti banii se prabueseste, sau mai rau, compania intra in insolventa si este suspendata de pe bursa, asa cum este chiar cazul Oltchim.

"Nu as recomanda unui investitor la inceput de drum sa se concentreze pe o singura companie, si in niciun caz pe una de talie medie-mica. Faptul ca este putin lichida si susceptibila la eventuale scaderi mari de pret ar putea lasa investitorul cu o senzatie de nesiguranta, iar in cele din urma va fugi din piata. Dupa ce inveti sa citesti un grafic, un raport de analiza, dupa ce vezi ce este o decontare, un divident, atunci poti incerca si actiuni mai riscante", spune Mihai Muresian.

In aceste condtii, cea mai buna alegere pe care o puteti face este sa aveti un portofoliu diversificat, cu cel putin 5-10 actiuni si totodata nu uitati sa mentineti o rezerva de cash in depozitele bancare. A fi expus cu toate economiile pe bursa nu este deloc o alegere foarte buna.

Totodata, nu uitati ca va puteti diversifica investitiile chiar si daca preferati fondurile mutuale. Nimeni nu spune ca trebuie sa va plasati bani intr-un singur fond mutual, in piata existand numeroase alternative, de la fonduri care investesc in diverse actiuni, pana la fonduri care investesc in derivate, obligatiuni, sau chiar in arta.


Cum incep sa investesc?

Dupa ce ati decis metoda de investitie si in ce vreti sa investiti, cautati o firma de brokeraj. Lista firmelor de brokeraj autorizate sa opereze pe Bursa de la Bucuresti (BVB) o puteti gasi aici, in vreme ce lista brokerilor autorizati pe Bursa din Sibiu (Sibex) o gasiti aici.Vreti sa investiti in fonduri? Website-ul Asociatiei Administratorilor de Fonduri din Romania este primul loc pe care trebuie sa il vizitati.

In trecut, aproape oricine investea pe bursa tinea legatura in mod direct si cu un broker, care ii furniza sfaturi de investitie si caruia ii erau inaintate telefonic ordinele de vanzare sau cumparare. In ziua de astazi insa foarte multe firme se concentreaza in primul rand pe tranzactionarea online. De cele mai multe ori investitorii tranzactioneaza direct pe bursa, prin intermediul unei platforme online furnizata de firma de brokeraj, si fara sa se mai consulte cu un broker.

In general consultanta unui broker presupune comisioane mai mari, asa ca ramane alegerea dumneavoastra daca veti apela sau nu la ajutorul unui specialist.




Citeste si