Intr-o perioada in care statul roman se imprumuta in dolari la dobanzi de peste 6%, in timp ce romanii rareori obtin randamente mai mari de 2% pentru depozitele in aceasta valuta, OTP Asset Management (AM) a lansat un fond de investitii prin care vrea sa le ofere clientilor posibilitatea de a se expune pe obligatiunile in dolari emise de Ministerul Finantelor.

Intr-o perioada in care statul roman se imprumuta in dolari la dobanzi de peste 6%, in timp ce romanii rareori obtin randamente mai mari de 2% pentru depozitele in aceasta valuta, OTP Asset Management (AM) a lansat un fond de investitii prin care vrea sa le ofere clientilor posibilitatea de a se expune pe obligatiunile in dolari emise de Ministerul Finantelor.

Frustrarea pe care clientii bancilor o simt cand sunt pusi in fata randamentelor tot mai scazute oferite atat la depozitele in lei, cat si la cele in valuta, ii fac pe acestia sa se indrepte catre fondurile de investitii si alte alternative pentru plasarea banilor, afirma Dan Popovici, directorul general al societatii de administare OTP Asset Management.

Simtim tot mai mult o frustrare din partea clientilor fata de ratele dobanzilor la depozite. Oamenii s-au obisnuit cu randamente destul de mari la depozite, dar care in prezent nu mai exista. Din acest motiv credem ca in prezent fondurile de investitii sunt o alternativa buna iar in acest an vom anunta lansarea mai multor astfel de fonduri”, mentioneaza Dan Popovici.

Retail jobs

OTP Dollar Bond, noul fond lansat de OTP AM, va investi majoritatea fondurilor in titluri de stat denominate in dolari emise de statul roman, precum si in alte instrumente cu venit fix emise de tari sau entitati din Europa Centrala si de Est.

“Am vazut emisiunile facute de Romania in dolari si am considerand ca randamentele oferite sunt atractive. Vorbim de dobanzi cuprinse intre un minim de 4,65% si 6,2% pentru emisiunile pe termen foarte lung. In mod normal micii investitori romani nu pot accesa aceste obligatiuni din cauza ca plasamentul minim este de circa 100.000 de dolari, asa ca ideea lansarii unui fond cu expunere pe aceste obligatiuni a parut una buna”, a declarat Dan Popovici.

Romania a atras la mijlocul lunii februarie 2 mld. dolari de pe pietele internationale prin doua emisiuni de obligatiuni, cu maturitati de 10 si 30 de ani. Obligatiunile pe 30 de ani au avut un randament de 6,28%, in vreme ce titlurile pe 10 ani au avut o dobanda de 5,04%.

Citeste si:
Cat mai platesc marile banci la depozitele in lei
Cat de rentabil mai este sa...

Fondul lansat de OTP va avea o limita minima de investitie cifrata la 50 de dolari. Investitorii nu vor plati comisioane pentru subscriere sau rascumpare, singura taxa fiind cea de administrare (1%). Subscrierile vor putea sa fie facute prin intermediul unitatilor bancare ale bancii.

Seful fondurilor OTP spune ca mizeaza in primul rand pe banii investitorilor de retail si abia apoi pe sumele plasate de clientii de private banking ai bancii.

“Fondul a fost lansat ca o solutie pentru diversificare a investitiilor si pentru a oferi clientilor posibilitatea sa obtina randamente mai mari in dolari fata de randamentul unui depozit bancar clasic, insa in conditii de risc redus”, mentioneaza Popovici.

Depozitele in dolari facute pe un termen mai mare de 9 luni in cadrul OTP Bank beneficiaza de o dobanda de 2,25%, in media pietei bancare.

Citeste si:
Ce înseamnă investiții ESG?
Ce înseamnă investiții ESG?

In martie, OTP vrea sa lanseze si un fond de tip “total return”, care va investi in orice instrument financiar, inclusiv actiuni, obligatiuni sau valute. “Va fi un fond oportunistic, prin care vom incerca sa identificam trenduri pozitive in piete, indiferent ca vorbim de bursa, sau de evolutia unei anumite monede”, a explicat Dan Popovici.

OTP Asset Management a ocupat anul trecut locul 6 in topul celor mai mari administratori de fonduri din Romania, cu active totale de 385,7 mil. lei. OTP Avantis (fond de investitii in actiuni) a inregistrat cel mai mare randament dintre fondurilor OTP: 14,6%.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Ionut Sisu
Ionuț Sișu scrie pentru Wall-Street.ro din anul 2011, iar în prezent ocupă funcția de redactor-șef adjunct . El și-a început activitatea în presă în 2007, în departamentul de limbă engleză al Mediafax monitorizare. În perioada 2008-2009, Ionuț a acoperit domeniile piețe de capital și finanțe personale în cadrul Business Standard, publicația de afaceri a trustului Realitatea-Cațavencu. După o scurtă perioada de timp în cadrul Corect...

Te-ar putea interesa și:


Mai multe articole din secțiunea Piețe de capital »Setari Cookie-uri