18 Februarie 2014

Zece surse de informatii UTILE pentru investitorii in actiuni



Investitorii aflati la inceput de drum sunt in general bombardati de informati noi, provenite dintr-o sumedenie de surse mai mult sau mai putin credibile. Saptamana aceasta ne-am propus sa trecem in revista zece dintre cele mai importante astfel de surse de informatii pentru investitorii in actiuni, fie ca vorbim de persoane aflate la inceput de drum, sau de persoane care au nevoie de informatii ceva mai detaliate despe pietele de capital.

Ghid.agf.ro

Acest articol face parte din campania "Academia broker", un proiect editorial care isi propune sa aduca un plus de educatie si detalii despre o piata financiara mult prea des privita cu indoiala de catre romani.

Majoritatea firmelor de brokeraj sau consultanta in investitii din piata romaneasca ofera ghiduri ale investitorilor, dar am preferat sa incepem cu ghidul bursier al AGF, un forum al investitorilor de pe bursa romaneasca despre care vom vorbi in urmatorul slide.

De ce ghidul AGF? Pentru ca este unul dintre cele mai detaliate si complexe ghiduri in limba romana pe care investitorii incepatori il pot accesa.


AGF.ro

AGF este un forum al investitorilor din piata de capital romaneasca si totodata un centralizator al stirilor ce au un impact asupra companiilor listate pe Bursa de Valori Bucuresti (BVB).

Discutiile de pe forumurile bursiere se pot adesea dovedi utile pentru investitori, cu o mentiune importanta insa: nu confundati zvonurile si asa-zisele “ponturi” ale altor investitori cu informatiile oficiale, publicate de companiile listate, sau de institutiile din piata.


BursaNoastra.ro

BursaNoastra.ro este un alt forum dedicat investitorilor in actiuni, singur diferenta fata de AGF fiind faptul ca ultilizatorii neinregistrati pot accesa anumite sectiuni ale website-ului, inclusiv forumul.

Asa cum am mentionat in slide-ul anterior, nu uitati sa faceti diferenta intre zvonuri si informatii 100% reale atunci cand participati la discutii cu alti investitori.


Conturi demo de tranzactionare

Chiar daca nu sunt surse de informatii propriu-zise, conturile de tranzactionare demo oferite de o parte din firmele de brokeraj romanesti pot ajuta investitorii incepatori sa isi faca o prima impresie despre cum functioneaza piata, sau chiar platforma de trading a unui anumit broker.

Cateva exemple in acest sens sunt conturile virtuale oferite de Broker Cluj, Tradeville si Intercapital Invest prin intermediul MarketMaker.ro.


KTD.ro

KTD.ro ofera informatii si statistici despre principalii emitenti de pe Bursa de Valori Bucuresti, in unele cazuri chiar mai detaliate decat site-ul BVB (vezi istoricul detaliat al cotatiilor emitentilor listati).

Website-ul KTD.ro apartine firmei de consultanta in investitii KTD Invest.


Kmarket.ro

Kmarket.ro este un alt website dedicat investitorilor de pe Bursa de Valori Bucuresti, unde acestia pot gasi diferite informatii, ghiduri si analize despre actiunile romanesti.

Cei care sunt interesati de fondurile de investitii locale, pot de asemenea accesa o serie de statistici despre acestea, precum randamentele din ultimii ani ale respectivelor vehicule de investitii.

Website-ul Kmarket.ro apartie firmei de brokeraj Intercapital Invest.


Euroland.com

Pentru investitorii interesati sa isi plaseze banii in actiunile unor companii straine, Euroland.com reprezinta o sursa buna de informatii gratuite.

Printre altele, utilizatorii pot sa isi formeze liste scurte cu actiuni in functie de bursa pe care sunt cotate, sau in functie de domeniul de activitate si pot sa isi seteze alerte care sa le reaminteasca de evenimente importanta din viata companiilor.


Euroinvestor.com

Euroinvestor.com este un website similar Euroland.com, diferenta constand in faptul ca in acest caz investitorii pot gasi ceva mai multe informatii si statistici despre piata Forex si despre pietele de marfuri.

Si in acest caz, website-ul ofera informatii doar despre bursele majore internatonale.


Leavittbrothers.com

Foarte multe case de brokeraj si firme de consultanta in investitii explica investitorilor conceptele de baza ale graficelor si analizei tehnice.

Totusi, compania de cercetare Leavitt Brothers se concentreaza exclusiv pe analiza tehnica, lucru evident inca de la citirea moto-ului companiei: “Forget about the fundamentals” (“Uitati de datele fundamentale”).

Rapoartele de analiza ale companiei sunt distribuite contracost, insa investitorii incepatori se pot folosi gratuit de un ghid complex ce detaliaza conceptele graficelor si ale “lumanarilor” utilizate in analiza tehnica.


Metastock

Pentru investitorii ceva mai experimentati, programele de analiza reprezinta urmatorul pas. In acest sens, Metastock este unul dintre cele mai folosite software-uri pentru analiza tehnica, atat de catre investitori cat si de catre brokeri sau traderii profesionisti.

Metastock vine insa la un pret piperat ce poate ajunge la 1.400 de dolari. Totodata, daca utilizati Metastock, nu uitati si de anumite website-uri, precum metastocktips.co.nz, care va pot ajuta sa utilizati software-ul la potential maxim.

Surse foto: Shutterstock, sxc.hu




Citeste si