Bursa de la Bucuresti a urmat linia burselor externe si a crescut cu 0,87%, intr-o piata unde cei mai multi investitori au ramas pe pozitii de asteptare, astfel ca majoritatea actiunilor au continuat sa inregistreze rulaje foarte reduse.

Indicele BET, al celor mai lichide zece actiuni, a incheiat ziua in crestere cu aproape 1%, iar indicele BET-NG, al titlurilor companiilor din sectorul energetic, s-a plasat cu 1,14% peste nivelul de joi.

In acelasi timp, indicele BET-FI a crescut cu 0,29%. Indicele reflecta evolutia titlurilor Fondului Proprietatea si a actiunilor celor cinci SIF-uri. Titlurile a patru dintre SIF-uri au inregistrat cresteri cuprinse intre 0,22% si 1,08%, iar actiunile SIF Moldova (SIF2) au stagnat.

Actiunile SIF Muntenia (SIF4) au incheiat pe plus cu numai 0,23%, dupa ce in prima ora au urcat chiar cu 3,74%, in urma anuntului privind achizitia unui pachet de 5% din actiunile companiei de catre SIF Banat-Crisana (SIF1). SIF Banat-Crisana a cumparat actiunile in sedinta de joi, prin trei deal-uri in valoare cumulata de 38,7 milioane lei (8,5 milioane euro), la un pret cu 6,67% peste ultima cotatie de miercuri a titlurilor SIF Muntenia.

Cu actiunile SIF Muntenia au fost realizate doar transferuri, in suma de 114.000 de lei.

Cei doi indici extinsi ai Bursei, BET-XT si BET-BK, au crescut cu 0,95% si, respectiv, cu 1%.

Indicele BET-XT reflecta evolutia celor mai lichide 25 de actiuni romanesti, inclusiv SIF-urile si Fondul Proprietatea. Indicele BET-BK cuprinde primele 25 de actiuni in functie de lichiditate, printre care titlurile bancii austriece Erste (EBS), SIF-urile si Fondul Proprietatea.

Investitorii au tranzactionat in total actiuni de 19,2 milioane lei (4,2 milioane euro), valoare cu mult sub nivelul de joi, cand bursa a consemnat cel mai ridicat rulaj din ultimele trei luni, de 108,3 milioane lei (23,9 milioane euro).

Totusi, aproape 85% din lichiditatea de joi au reprezentat deal-uri cu actiunile SIF Muntenia (38,7 milioane lei - 8,5 milioane euro) si 4,31% din titlurile SIF Moldova (32,5 milioane lei - 7,2 milioane euro), precum si doua tranzactii negociate cu actiuni Fondul Proprietatea (20,2 milioane lei).

Daca in cazul deal-urilor cu actiunile SIF Muntenia a fost anuntat cumparatorul, pana la inchiderea sedintei bursiere de vineri niciun investitor nu a anuntat implicarea in tranzactiile negociate cu SIF Moldova.

Mai mult de 80% din rulajul de vineri au reprezentat transferuri cu actiunile Transgaz (6,2 milioane lei), Banca Transilvania (3,9 milioane lei), Fondul Proprietatea (2,4 milioane lei) si Romgaz (1,4 milioane lei).

Tranzactii de peste 500.000 de lei au mai inregistrat actiunile BRD (aproape 800.000 de lei), SIF Oltenia (671.000 de lei), OMV Petrom (535.000 de lei) si Turism Felix (611.000 de lei din care un deal de 608.000 de lei).

Pe piata Rasdaq, investitorii au transferat actiuni de 344.000 de lei, fata de aproape 1,1 milioane lei in ziua anterioara.

La inchiderea pietei principale de la Bucuresti, bursele vest-europene erau in crestere cu pana la 0,5%, linia fiind urmata si de majoritatea pietelor din Europa Centrala si de Est, care avansau cu cel mult 1%. Piata din Ucraina consemna cea mai vizibila crestere, de 3,2%, dupa ce joi a urcat cu 3,8%. In primele trei zile ale saptamanii, bursa din Ucraina a coborat cu aproape 6,2% ca urmare a escaladarii protestelor de la Kiev.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Piețe de capital »



Setari Cookie-uri