ASF a emis la finalul saptamanii trecute o decizie prin care dispune ca in cel mult 15 zile sa fie initiata o oferta de preluare la Altur de catre firmele Mecanica Rotes Targoviste, Celule Electrice Bailesti, Revan Com Galati, Galgros Galati, Surexcomp Braila, New Dezvolt Consulting Slatina, Metalica Oradea si persoanele cu care actioneaza in mod concertat.

Potrivit ASF, firmele mentionate detin peste 33% din actiunile Altur, pragul la care legislatia pietei de capital impune lansarea unei oferte de preluare pentru titlurile detinute de ceilalti actionari.

Totodata, institutia a aplicat amenzi de 74.405 de lei si, respectiv, de 76.558 de lei firmelor Celule Electrice si Mecanica Rotes pentru ca actioneaza concertat, detin peste 33% din actiuni si nu au lansat oferta de preluare. Cele doua firme detin 14,81% si, respectiv, 28,15% din actiunile Altur.

Catalin Chelu este unul dintre cei mai controversati oameni de afaceri cu investitii pe bursa si s-a aflat de mai multe ori in conflict cu CNVM, dar si cu conducerile SIF-urilor, in special pentru ca detinea concertat mult peste pragul maxim prevazut de lege la acel moment, de 1% din actiunile SIF-urilor.

Citeste si:

In ultimii ani, Chelu si-a orientat atentia spre companii listate pe piata Rasdaq.

De regula, Catalin Chelu cumpara actiuni la unele firme, iar apoi prin acele companii preia titluri emise de alte societati, intr-un final el ajungand sa detina controlul indirect.

Fosta Comisie Nationala a Valorilor Mobiliare (CNVM) l-a obligat de in numeroase randuri pe Chelu sa lanseze oferte de preluare la companiile unde detinea indirect peste 33% din actiuni, insa acesta nu a respectat dispozitiile institutiei. CNVM l-a amendat direct pe Chelu si o parte din firmele controlate de el.

Spre exemplu, in august 2011, CNVM a emis mai multe ordonante prin care dispunea derularea de oferte de preluare la 11 firme listate, printre care si Altur.