AGA de la Mecanica Rotes (METY) a decis lansarea unei oferte de preluare la Altur (ALT), ambele firme fiind controlate indirect de omul de afaceri Catalin Chelu, dupa ce Autoritatea de Supraveghere Financiara (ASF) a dispus in luna februarie derularea unei astfel de operatiuni.

"Se aproba depunerea documentatiei privind oferta publica de preluare a actiunilor emitentului Altur Slatina (...) conform Deciziei ASF", se arata intr-un comunicat transmis, joi, de Mecanica Rotes si citat de Mediafax.

La AGA au participat opt actionari (care detin cumulat 63,15% din actiunile firmei), din care patru au votat prin corespondenta. Cei patru care au votat prin corespondenta detin impreuna 63,14% din actiunile Mecanica Rotes, se arata in comunicat.Potrivit celor mai recente raportari, omul de afaceri Catalin Chelu controleaza indirect, prin trei firme din Galati, peste 52% din actiunile Mecanica Rotes. Firma Amicosottis are 22,25% din actiuni, Redont putin peste 20% din titluri, iar Amirastar Trading controleaza 10,2%.

AGA a fost convocata la cateva zile dupa ce ASF a dispus ca in cel mult 15 zile de la decizia institutiei sa fie initiata o oferta de preluare la Altur de catre firmele Mecanica Rotes Targoviste, Celule Electrice Bailesti, Revan Com Galati, Galgros Galati, Surexcomp Braila, New Dezvolt Consulting Slatina, Metalica Oradea si persoanele cu care actioneaza in mod concertat.

Potrivit ASF, firmele mentionate detin peste 33% din actiunile Altur, pragul la care legislatia pietei de capital impune lansarea unei oferte de preluare pentru titlurile detinute de ceilalti actionari. Totodata, institutia a aplicat amenzi de 74.405 de lei si, respectiv, de 76.558 de lei firmelor Celule Electrice si Mecanica Rotes pentru ca actioneaza concertat, detin peste 33% din actiuni si nu au lansat oferta de preluare. Cele doua firme detin 14,81% si, respectiv, 28,15% din actiunile Altur.

Catalin Chelu este unul dintre cei mai controversati oameni de afaceri cu investitii pe bursa si s-a aflat de mai multe ori in conflict cu CNVM, dar si cu conducerile SIF-urilor, in special pentru ca detinea concertat mult peste pragul maxim prevazut de lege la acel moment, de 1% din actiunile SIF-urilor. In ultimii ani, Chelu si-a orientat atentia spre firme listate pe piata Rasdaq.

De regula, Catalin Chelu sau persoane apropiate lui cumpara actiuni la unele firme, iar apoi prin acele companii preia titluri emise de alte societati, intr-un final el ajungand sa detina controlul indirect.

Fosta Comisie Nationala a Valorilor Mobiliare (CNVM) l-a obligat in numeroase randuri pe Chelu sa lanseze oferte de preluare la companiile unde detinea indirect peste 33% din actiuni, insa acesta nu a respectat dispozitiile institutiei. CNVM l-a amendat direct pe Chelu si o parte din firmele controlate de el. Spre exemplu, in august 2011, CNVM a emis mai multe ordonante prin care dispunea derularea de oferte de preluare la 11 firme listate, printre care si Altur.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Piețe de capital »



Setari Cookie-uri