AGA Transelectrica (TEL) a aprobat acordarea de dividende in valoare cumulata de 163,3 milioane lei (36,7 milioane euro), suma de 5,5 ori mai mare decat cea distribuita anul trecut si, totodata, reprezentand 80% din profitul inregistrat anul trecut de transportatorul de energie electrica, scrie Mediafax.

Astfel, compania va distribui un dividend brut de 2,228 lei/actiune, in urcare de la 0,404 lei/actiune in 2013. Transelectrica a obtinut anul trecut un profit net de 203,3 milioane lei, cu mult peste castigul de 34,4 milioane lei consemnat in 2012.

Raportat la cel mai recent pret de la bursa al actiunilor Transelectrica, de 18,01 lei, randamentul dividendului brut este de peste 12%. AGA a aprobat, marti, si bugetul pentru acest an, care prevede un profit de 96,9 milioane lei, mai putin de jumatate fata de cel de anul trecut. Compania estimeaza pentru acest an venituri de 2,6 miliarde lei, in stagnare fata de 2013, si cheltuieli in urcare cu 6,8%, la 2,48 miliarde lei.

Pe de alta parte, AGA a respins propunerea Fondului Proprietatea privind acordarea unui bonus de pana la 1 milion de lei (225.000 de euro) membrilor Directoratului pentru performantele inregistrate anul trecut de compania de transport a energiei electrice.

AGA a respins, totodata, si numirea in Consiliul de Supraveghere a lui Remus Vulpescu si Dragos Andrei. Vulpescu a fost numit provizoriu in CS in luna februarie a acestui an, iar Andrei la finalul lunii noiembrie a anului trecut.

Citeste si:
Sebastian Burduja isi da demisia din board-ul Transelectrica
Sebastian Burduja isi da...

Andrei este consilier de stat la Cancelaria premierului, iar Vulpescu este director de cabinet la Ministerul Finantelor Publice. La sedinta au fost prezenti actionari care detin impreuna 74,62% din actiunile Transelectrica, potrivit unui comunicat transmis, de companie, Bursei de Valori Bucuresti (BVB).

Statul detine, prin Secretariatul General al Guvernului, aproape 58,69% din actiunile companiei, iar Fondul Proprietatea are 13,5% din titluri. Actiunile companiei au fost suspendate de la tranzactionare in sedinta bursiera de marti pentru intrunirea AGA. Pretul actiunilor a scazut luni cu 4,2%, la 18,01 lei, iar raportat la aceasta cotatie, capitalizarea bursiera a Transelectrica este de 1,32 miliarde lei (297,3 milioane euro).


Te-ar putea interesa și:


Mai multe articole din secțiunea Piețe de capital »Citește și
Un administrator de fonduri acordă bonusuri pentru investițiile constante
Setari Cookie-uri