Premierul Victor Ponta a declarat luni ca banii obtinuti din vanzarea actiunilor Electrica, circa jumatate de miliard de euro, vor fi lasati companiei pentru a investi in infrastructura energetica ce conecteaza Romania de Republica Moldova.

Suma pe care Guvernul o va obtine in urma listarii la bursa a Electrica, de circa o jumatate de miliard de euro, nu va intra in bugetul de stat, ci va fi lasata companiei pentru a o utiliza la construirea infrastructurii energetice care leaga Romania de Republica Moldova, a declarat premierul Ponta, potrivit Mediafax. "Am decis ca resursele financiare pe care le vom obtine in urma IPO (oferta publica initiala-n.r.) nu vor fi incluse direct in buget, asa cum desigur si-ar dori majoritatea membrilor Cabinetului, ci le vom lasa in companie pentru a le investi in infrastructura care conexeaza Romania cu Moldova”, a spus Ponta.

In opinia lui, aceasta este una dintre deciziile politice pe care Guvernul le poate lua, iar o asemenea suma, pe care o estimeaza a fi undeva la jumatate de miliard de euro, si-ar dori-o si ministrul Cercetarii, si ministrul Educatiei, si ministrul Sanatatii. "Toata lumea si-ar dori sa utilizeze o asemenea suma, o cerinta legitima, de altfel, dar noi am luat o decizie politica, si anume de a lasa acesti bani companiei, cu scopul de a isi dezvolta infrastructura energetica", a mai spus Ponta.

El a precizat ca, in contextul geo-politic actual, cu referire la Republica Moldova si Ucraina, acesta este tipul de decizie politica pe care nu numai Romania trebuie sa-l adopte, ci si Uniunea Europeana, ca un intreg, fiind important si sa se inteleaga ca este momentul sa se investeasca in infrastructura energetica. Compania Electrica SA, controlata de stat, a lansat in dimineata zilei de vineri, la Bursa din Londra, intentia de a se lista, a declarat ministrul delegat pentru Energie, Razvan Nicolescu, in conferinta "Mediafax talks about Energy".

Listarea este programata pentru luna iunie, conform angajamentului luat de Guvern fata de Fondul Monetar International. Oferta prin care Electrica scoate la vanzare pe bursa actiuni noi reprezentand 105% din capitalul social va avea trei transe, iar investitorii pot cumpara atat actiuni la Bursa de Valori Bucuresti, cat si GDR-uri pe piata de la Londra. Prin aceasta oferta statul vizeaza transferul a 51% din actiunile companiei catre investitori privati.

In prezent, Electrica este controlata integral de stat, prin Ministerul Economiei, iar compania are un capital social de 2,06 miliarde lei.
Gabriel Dumitrascu, seful Directiei Privatizare din Departamentul pentru Energie, estima la finalul lunii februarie ca in urma transferului de actiuni compania ar putea atrage peste 400 milioane de euro.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Piețe de capital »



Setari Cookie-uri