Premiera in Romania, normalitate in pietele europene: investitorii isi vor putea primi dividendele in conturile deschise la brokeri

Investitorii de pe piata de capital ar urma sa primeasca dividendele de la companiile listate direct in contul deschis la brokeri prin intermediul Depozitarului Central, fara sa mai fie nevoiti sa solicite virarea sumelor respective.

"Plata centralizata a dividendelor a fost inclusa in lista de schimbari care au fost identificate pentru eliminarea barierelor (un set de masuri prin care se vizeaza dezvoltarea pietei de capital - n.r.) si ne asteptam sa aiba loc foarte curand", a declarat joi, intr-o conferinta, directorul general al Depozitarului Central, Adriana Tanasoiu, citata de Mediafax.

Astfel, companiile listate care vor acorda dividende vor vira banii catre Depozitar, care va transfera fondurile catre participantii la piata (banci, brokeri), acestia urmand la randul lor sa ditribuie sumele in conturile investitorilor. Depozitarul nu va percepe un cost pentru acest serviciu.

In prezent, atunci cand o companie listata distribuie dividende, actionarii trebuie sa transmita o solicitare catre emitent sau catre agentii de plata, insotita de copii dupa actul de identitate si alte documente (extras de cont, document care atesta calitatea de reprezentant legal al unei persoane juridice etc.), astfel ca procesul este mai complicat si dureaza o perioada mai lunga de timp. Aproximativ 20% din companiile listate ditribuie deja dividendele prin intermediul Depozitarului Central, printr-un astfel de sistem.

Masura face parte dintr-un proiect de standardizare a evenimentelor corporative.

Citeste si:
Investițiile de capital românesc în start-up-urile locale au...
Investițiile de capital...

"Acest lucru va asigura ca toti clientii vor avea acces la informatii in acelasi timp si intr-un format standardizat, care elimina neclaritatile si posibile interpretari diferite ale caracteristicilor respectivului eveniment", a mai spus Tanasoiu.

Depozitarul si BVB au pregatit o serie de proiecte pentru alinierea pietei locale de capital la standardele si practicile regasite de investitori pe bursele europene. Proiectele se refera la separarea sistemelor de tranzactionare si post-tranzactionare, reducerea perioadei de decontare a tranzactiilor la 2 zile, fata de 3 zile in prezent, redimensionarea contributiilor participantilor la piata la fondul de garantare, rotunjirea sumelor de decontat la doua zecimale si continuarea adaptarii pentru conectarea la platforma pan-europeana de decontare "Target2 Securities".

"In opinia noastra comuna, in primul rand ar trebui separate sistemele (tranzactionare - post-tranzactionare) si ulterior ar trebui implementata noua redimensionare a fondului de garantare si reducerea ciclului de decontare. Pentu proiectele din acest an, modificarile sunt facute, sistemele sunt pregatite. Pentru fondul de garantare mai exista inca discutii, dar pentu T+2 (perioada de decontare de doua zile - n.r.) nu sunt necesare modificari de sistem. Termenul de implementare depinde foarte mult de momentul cand reglementarile vor fi aprobate de autoritati, apoi va trebui sa dam timp participantilor sa se pregateasca in acord cu noile reglementari. Probabil ca vorbim de un termen spre sfarsitul anului", a afirmat directorul general al Depozitarului Central.

Depozitarul Central este institutia prin intermediul careia sunt decontate tranzactiile realizate la Bursa de Valori Bucuresti si care tine evidenta registrelor de actionari ai companiilor listate. Compania este controlata de BVB, operatorul bursei de la Bucuresti, care detine pachetul majoritar de 69,04% din actiuni.

Citeste si:
Fondul Proprietatea distribuie 1,48 mld. lei către acționari anul...
Fondul Proprietatea...


Te-ar putea interesa și:


Mai multe articole din secțiunea Piețe de capital »Setari Cookie-uri