La o saptamana dupa startul celei mai mari oferte publice initiale (IPO) de pe Bursa de Valori Bucuresti, micii investitori si-au subscris deja de trei ori actiunile alocate, in vreme ce pe transa marilor fonduri de investitii interesul este foarte ridicat, potrivit brokerilor ofertei. Cititi in continuare un interviu cu Mirela Ionescu, managing director, head of Capital Markets & Investment Banking in cadrul Raiffeisen Bank - unul dintre intermediarii care coordoneaza privatizarea de peste 435 milioane euro pe care statul roman o desfasoara.

WALL-STREET.RO: Cum evolueaza subscrierile in oferta Electrica si cat de mare este interesul pentru oferta de actiuni Electrica?

Mirela Ionescu: Ce vedem pe transa de retail vorbeste de la sine: avem transa cu discount subscrisa de 10 ori, transa de alocari garantate subscrisa 78%, iar transa mare de retail, unde investitorii nu sunt motivati prin niciun discount sa subscrie devreme, o subscriere de 37%. In sistemul BVB sunt deja introduse peste 13.000 de subscrieri, fata de pana in 12.000 de subscrieri in oferta Romgaz. Pe transa de institutionali este un interes foarte ridicat; IPO-ul este intr-un moment foarte bun.

Oferta este foarte bine primita atat de investitorii institutionali romani, cat si de investitorii institutionali straini, si chiar si de investitorii straini noi. Vedem interes din toate locatiile geografice pe care le-am tintit. Acest interes s-a vazut inca de cand programam intalnirile fata in fata cu investitorii si erau multe cereri pe fiecare "slot" liber; datorita numarului mare de investitori interesati, nu ne-am putut limita la intalniri unul la unul, ci a trebuit sa organizam de asemenea si multe intalniri de grup.

Incercam sa aducem investitori cat mai repede in "book" pentru a evita aglomeratia la sfarsit, insa mai mereu numeroase subscrieri vin si pe finalul ofertei. Din acest motiv avem si alocarea calitativa, pentru a avea investitori care sa vina cat mai devreme in oferta. Data subscrierii, marimea ordinului, pretul, toti acesti factori vor conta cand vom face alocarea actiunilor si au un rol important.

WS: Cum este interesul pentru IPO-ul Electrica in comparatie cu oferta Romgaz de anul trecut (intermediata de asemenea de un consortiu de brokeri din care a facut parte si Raiffeisen)?

Mirela Ionescu: Desi companiile si perioadele desfasurarii celor doua IPO-uri sunt diferite, mi se pare ca interesul si tendintele investitorilor sunt similare; practic vad interes si vad interes care se si concretizeaza cam in aceeasi maniera.

Chiar daca statul va pastra 49% din actiuni, in AGA deciziile cheie se vor putea lua doar cu o majoritate de 55% potrivit noului act constitutiv. Practic statul nu va putea sa ia in continuare de unul singur decizii, daca ceilalti actionari nu sunt de acord

WS: Care este cea mai des intalnita intrebare pe care investitorii interesati de IPO-ul Electrica o adreseaza?

Mirela Ionescu: La retail sunt intrebari legate de modalitatea de subscriere, dar acum cred ca s-au lamurit. Fiecare investitor, in limita sumelor disponibile, poate benefiacia atat de actiunile garantate, cat si de cele cu discount. Daca are disponibilitati mai mari de 270.000 ron, poate introduce subscrieri si in transa de retail mare. Se pot face subscrieri succesive multiple, singura conditie este ca fiecare subscriere sa fie de minim 250 actiuni, si sa existe fonduri suficiente.

La institutionali intrebarile tin de guvernanta corporativa in contextul acestui plan de investitii ambitios. Investitorii devin confortabili cand afla ca actul constitutiv al Electrica s-a modificat; mai exact, dupa listare, cand statul ramane cu o participatie de 49%, toate hotararile actionarilor referitoare la planul de investitii se vor lua cu o majoritate calificata de 55%. Astfel, statul nu va mai avea singur puterea de decizie in companie. In plus, Electrica, cu asistenta BERD, va introduce dupa listare cele mai inalte standarde de guvernanta corporativa, similare celor din pietele dezvoltate. In acest sens, Electrica a semnat un contract cadru privind guvernanta corporativa cu BERD pe 17 Iunie.

WS: Este o perioada mai buna pentru IPO-uri acum decat in toamna anului trecut?

Mirela Ionescu: Cred ca acum este o perioada oarecum mai buna; de la oferta Romgaz si pana in prezent au aparut date pozitive despre economia Romaniei, PIB a urcat cu aproape 4%, si in plus piata IPO-urilor arata mai bine: se fac si s-au facut multe IPO-uri in aceasta perioada si daca ne uitam pe cifrele de la inceputul anului vedem ca la nivel international s-au strans pana acum mai multi bani in oferte decat in aceeasi perioada din 2013.

WS: Cum evolueaza road-show-ul ofertei?

Mirela Ionescu: Este in desfasurare si se va incheia pe data de 25 iunie. Am mers peste tot noi brokerii din consortiu, impreuna cu reprezentantii ai companiei si oficiali din minister. La unele intalniri a participat chiar Ministrul delegat pentru Energiei. Am vorbit si am avut intalniri cu peste 150 de investitori pana acum, similar cu oferta Romgaz.

WS: Au existat ceva nelamuriri in legatura cu structura transelor: pana la urma investitorii mici de retail au practic o transa cu discount 5% si o transa cu alocare garantata, dar fara discount?

Putem sa alocam actiuni suplimentare pentru retail si peste cele 5% prevazute in prospect. (...) S-a dovedit ca e mai multa nevoie de actiuni la transa cu discount? Nu-i nimic, se va suplimenta la realocare

Mirela Ionescu: Corect.

WS: De ce transa cu discount este atat de mica (2,4 mil. actiuni)? Nu credeti ca ar fi fost nevoie de o alocare mai mare?

Citeste si:

    Mirela Ionescu: In transele pentru retail se pot aloca dupa inchiderea subscrierilor inca 5% din actiuni daca subscrierile vor fi mai mari decat pe transa institutionalilor. De asemenea, mai exista si o modalitate discretionara de alocare in plus a unor actiuni catre retail. Numarul acestora este decis de companie dupa consultarea cu intermediarii ofertei.

    Noi ne dorim insa ca oferta sa fie balansata: bineinteles vrem ca o parte substantiala sa fie alocata catre investitorii institutionali. Daca sunt niste diferente foarte mari la subscrieri pe diferitele transe, atunci vom face in asa fel incat la sfarsit sa avem un echilibru. Incercam sa facem toata lumea multumita.

    WS: Daca alocati 5%, si poate chiar mai mult decat atat, catre micii investitori, aceste noi actiuni catre care transa se duc? Catre transa cu discount sau catre transa cu subscrieri garantate?

    Citeste si:

      Ne-am gandit ca cei mari vor avea acces la anumite produse financiare care le vor permite sa subscrie mai mult, iar in cazul investitorilor mai mici am vrut ca acestia sa nu fie descurajati crezand ca este o oferta doar pentru investitorii mari

      Mirela Ionescu: Acest lucru nu este mentionat in prospect deci va ramane la decizia companiei, insa repet: ne dorim sa echilibram subscrierile. Va fi ceva proportional cu directia generala a subscrierilor.

      Am pornit cu aceasta impartire a transelor (n.red 10 mil. actiuni in transa subscrierilor garantate si 2,4 mil. actiuni in transa subscrierilor cu discount 5% fata de pretul de oferta) si pentru ca am vrut sa incurajam cat mai multi investitori noi sa vina in oferta, mai ales ca la Romgaz au existat discutiile despre nivelul redus de actiuni pe care investitorii de retail l-au primit in raport cu subscrierile pe care le facusera. Cu aceasta structura am vrut sa dam un stimulent fiecarei categorii de investitori.

      Ne-am gandit ca cei mari vor avea acces la anumite produse financiare care le vor permite sa subscrie mai mult, iar in cazul investitorilor mai mici am vrut ca acestia sa nu fie descurajati crezand ca este o oferta doar pentru investitorii mari. S-a dovedit ca e mai multa nevoie de actiuni la transa cu discount? nu-i nimic, se va suplimenta la realocare.

      WS: Ce asteptari aveti in privinta pretului actiunilor Electrica dupa IPO? Va rezista actiunea Electrica 2-3 luni peste pretul de oferta?

      Mirela Ionescu: Este clar ca intr-un IPO de succes pretul ar trebui sa creasca, nu doar sa reziste un interval de timp dupa intrarea la tranzactionare a actiunilor companiei. Nu ma pot pronunta asupra evolutiei actiunilor Electrica dupa listare, dar pot spune ca are toate premisele sa fie un IPO de success. Oferta este structurata dupa practicile internationale si are inclusiv mecansimul de stabilizare, asa cum l-am avut si la Romgaz. Sincer nu ma astept sa fie cazul sa folosim acest mecanism asa cum nu a fost cazul nici anul trecut la oferta Romgaz.

      WS: Ce presupune mai exact acest mecanism? Daca de exemplu Electrica scade cu 5% pe bursa in prima saptamana de la listare, ce se intampla?

      Mirela Ionescu: Tocmai acesta este rolul mecanismului de stabilizare, de a preveni astfel de scaderi. Timp de 30 de zile de la inceputul tranzactionarii, noi, ca agent de stabilizare, vom avea voie sa intram in piata si sa cumparam oricand pentru a sustine pretul. Nu avem voie sa cumparam decat daca pretul scade sub pretul de IPO.

      WS: Cum vi se pare felul in care oferta Electrica a fost prezentata in presa?

      Mirela Ionescu: A fost o oferta cu o structura mai complexa decat cele de pana acum; initial au fost niste intrebari insa cred ca acum acestea s-au lamurit.

      WS: La capitolul promovare, de ce nu vedem in banci, in unitatile Raiffeisen de exemplu, afise si brosuri in care sa se vorbeasca despre oferta Electrica?

      Mirela Ionescu: Lucrurile se fac la fel si in alte tari. Orice material de marketing trebuie aprobat si de ASF. Cumpararea de actiuni nu e precum cumpararea de telefoane mobile sau altceva de acest gen. Cand ii spui unei persoane ca se desfasoara oferta Electrica, trebuie sa ii explici si riscurile si toate detaliile pe care aceasta oferta le implica, iar aceste lucruri trebuie spuse de catre o persoana de asemenea autorizata de ASF. Este un proces complex.

      Cine este interesat, stie ca trebuie sa contacteze un broker pentru a vorbi despre oferta.

      WS: Bun, cine este interesat stie ca trebuie sa contacteze brokerul, dar nu trebuia sa aducem si investitori noi, care poate nu stiu toate aceste detalii?

      Mirela Ionescu: Eu cred ca aceasta este o falsa problema. Cred ca cine are ceva bani si vrea sa ii investeasca a aflat despre aceasta oferta si stie cui sa i se adreseze pentru a afla mai multe detalii. Cine citeste un ziar sau urmareste stirile in print, online, TV sau radio - si nu ma refer doar la media specializata - a auzit de oferta Electrica. Totodata, sa nu uitam ca distributia se face, in plus fata de membrii sindicatului, si prin alti 30 de brokeri, raspanditi prin toata tara. Ei isi fac reclama si contacteaza multe surse pe plan local

      WS: Este prima companie listata pe bursa si la care statul renunta la pachetul de control. Care este cel mai important lucru care se va schimba in companie dupa privatizare?

      Mirela Ionescu: Tocmai faptul ca Electrica nu va mai fi o companie de stat dupa listarea pe Bursa reprezinta cel mai important lucru. Chiar daca statul va pastra 49% din actiuni, in AGA deciziile cheie se vor putea lua doar cu o majoritate de 55% potrivit noului act constitutiv care a fost deja aprobat. Practic statul nu va putea sa ia in continuare de unul singur decizii, daca ceilalti actionari nu sunt de acord.

      Abonează-te pe

      Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

      Despre autor
      Ionut Sisu
      Ionuț Șișu scrie pentru Wall-Street.ro din anul 2011, iar în prezent ocupă funcția de redactor-șef adjunct . El și-a început activitatea în presă în 2007, în departamentul de limbă engleză al Mediafax monitorizare. În perioada 2008-2009, Ionuț a acoperit domeniile piețe de capital și finanțe personale în cadrul Business Standard, publicația de afaceri a trustului Realitatea-Cațavencu. După o scurtă perioada de timp în cadrul Corect...

      Te-ar putea interesa și:



      Mai multe articole din secțiunea Piețe de capital »



      Setari Cookie-uri